Zeehondencentrum blijft eerst nog in Pieterburen

PIETERBUREN – Het Zeehondencentrum Pieterburen blijft voorlopig nog in het Noord Groningse dorp, al wordt een verhuizing naar Lauwersoog niet bij voorbaat afgewezen. Het zeehondencentrum zou dan mooi dichtbij het werelderfgoed Waddenzee liggen. Dat schrijft het DvhN in haar krant. Pieterburen blijft voorlopig investeren in het zeehondencentrum, volgens directeur Niek Kuizenga.

De gemeenteraad van De Marne, waar Lauwersoog en Pieterburen onder vallen, heeft alvast een miljoen euro opzij gezet voor een Wereldwaddenerfgoedcentrum mét zeehondencrèche in Lauwersoog.

Eerder reserveerde de provincie al 5 miljoen voor deze nieuwe publiekstrekker op de plek van het huidige HIP-informatiepunt in de haven, het Het Informatie Paviljoen Lauwersoog. De Marne wil aan het eind van dit jaar een uitgewerkt plan klaar hebben, waar Zeehondencentrum Pieterburen bij betrokken is. In Pieterburen worden sinds 1971 zeehonden opgevangen, eerst door Lenie ’t Hart en sinds 2012 door het zeehondencentrum met Niek Kuizinga als directeur. In 2016 werd de naam gewijzigd van Zeehondencrèche Lenie ’t Hart naar Zeehondencentrum Pieterburen.

Het Zeehondencentrum zit ondertussen niet stil. Er staat een forse investering op stapel en het terrein wordt heringericht. Er wordt een natuurlijke ‘wadden-belevingstuin’ ingericht. Later worden ook de crèchegebouwen deels vernieuwd. Dat kan een overloop worden naar Lauwersoog, maar dat kan nog wel een jaar of vijf duren. Mochten de zeehonden uit Pieterburen verhuizen naar Lauwersoog, dan zijn er altijd nog de Wadden-belevingstuin en het Wadloopcentrum.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *