Zeehonden in de crèche

PIETERBUREN – Lenie ’t Hart heeft, hoe kan het ook anders, een zeehondennieuwjaarswens voor ons: “Iedereen een heel goed 2012 gewenst met minder zieke zeehonden.” ‘t Hart verklaart tevens de enorme toeloop van jongen van de afgelopen dagen.

“Op dit moment zitten er 310 zeehonden in de Zeehondencrèche: gewone zeehonden met longwormen en jonge grijze zeehonden. De jonge grijze zeehonden hebben een groot probleem.

Door de vele hoge waterstanden zijn er heel veel moeders met jongen van de Richel en de Engelsche hoek afgespoeld. De jongen zijn aangespoeld met en zonder moeder op Vlieland en Terschelling.

Wat een ramp! Het is nu vakantietijd en iedereen gaat naar de jonge witte zeehonden, met als gevolg dat de moeders niet op het strand durven komen zodat het jong niet genoeg moedermelk krijgt. Onze vrijwilligers op de eilanden werken zich een slag in de rondte om op alle telefoontjes te reageren. Overal staan er tientallen mensen om de gestrande dieren heen, vaak ook nog met honden.

Zo worden alle moeders weggejaagd en komen al de jongen uiteindelijk bij ons terecht.

Dat is toch zo zonde… We moeten bekijken wat we hier het volgend jaar aan kunnen doen. Het aantal zieke gewone zeehonden is opgelopen van 1 juni 2011 tot nu naar meer dan 600. Zeer verontrustende cijfers! Maar we blijven moed houden.”

 

Medewerkers van de zeehondencrèche gaan verder met het wetenschappelijk onderzoek.

“We moeten weten wat de oorzaak is van al die zieke zeehonden.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *