Zeehonden goed voor economie

PIETERBUREN Uit recent onderzoek is gebleken dat de aanwezigheid van zeehonden de bedrijven en de middenstand op de eilanden en in de aanliggende regio’s jaarlijks 312 miljoen oplevert. De Zeehondencrèche van Pieterburen is heel trots op wat ze door 39 jaar opvang bereikt heeft. Door hun werk is de zeehond het symbool van de Waddenzee geworden.

“Wij hebben niet alleen de zeehondenstand hersteld en de visie op zeehonden veranderd, maar kennelijk ook de economie een enorme boost gegeven,” schrijft Lenie ’t Hart van de zeehondencrèche. “Tal van bedrijven hebben financieel profijt van de zeehond. Maar helaas heeft de Zeehondencrèche zelf daar tot nu toe geen baat bij gehad. Sterker nog, zij kan financieel amper het hoofd boven water houden doordat steeds meer zieke zeehonden haar hulp nodig hebben. De Zeehondencrèche ontvangt geen enkele subsidie en wordt nog niet gesponsord door de talrijke bedrijven die zich bezighouden met zeehondenexcursies, zeehondensouvenirs en andere commerciële activiteiten rondom de zeehond. Wat ons betreft is dit onderzoek een mooi startpunt om daarin verandering te brengen.”

De Zeehondencrèche gaat nu zelf de samenwerking met partners in het ecotoerisme opzoeken. Door onder meer het in samenwerking verantwoord aanbieden van excursies naar zeehondenpopulaties kan de Zeehondencrèche het ecotoerisme in de Waddenzee nog een extra impuls geven.

Toen de Zeehondencrèche in 1971 begon, waren er naar schatting nog 350 zeehonden in Nederland. Er bestond onder de Nederlandse bevolking grote onverschilligheid voor het lot van de dieren; op dat moment werd in Nederland zelfs nog een schoolboekje gebruikt met een illustratie van kinderen die met stokken een zeehond doodslaan.

“Dankzij ons werk en onze inzet hebben we die mentaliteit kunnen omdraaien: wij hebben kinderen en volwassenen liefde en respect voor zeehonden bijgebracht, en ze medeverantwoordelijk gemaakt voor de problemen die zeehonden ondervinden. Want nog steeds is de mens de allergrootste bedreiging voor de zeehond.

Door ons werk zijn er nu weer meer zeehonden in de Waddenzee en langs de Nederlandse kust. Dankzij ons veldteam, onze vinger aan de pols en onze opvang van zieke, gewonde en moederloze zeehonden blijft de zeehond in het Waddengebied.

Wij zijn heel blij met het compliment uit onverwachte hoek dat onderkend wordt dat de aanwezigheid van de zeehond het Waddengebied een enorme economische impuls geeft. Natuurlijk zullen we ermee doorgaan om te zorgen dat het goed gaat met de zeehond in de Waddenzee. We zullen dan ook bij de nieuwe minister van economie een passende bijdrage vragen om dit werk te kunnen blijven doen,” aldus ’t Hart.

Download hier de Ameland iPhone app 

of bezoek de mobiele website www.ameland-actueel.nl (speciaal voor de andere smartphones) en neem het Ameland nieuws mee in je binnenzak.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *