Zandscheppen en zandkliffen

HOLLUM – Onlangs kwam het boek ‘Strandpalen van Nederland’ uit. Een mooi boek met een overzicht van de strandpalen die nu nog langs de kust te vinden zijn. 

Naar aanleiding van dat boek gaat YouTube kanaal Ameland Vandaag op zoek naar de strandpalen van Ameland. Op dit eiland zijn de meeste palen bewaard gebleven en zijn ze het beste onderhouden van alle palen langs de kust. Het boek geeft veel informatie over de functie, het uiterlijk, het beheer en behoud van de palen. 

Bij elke strandpaal is wel een verhaal te vertellen. Die verhalen staan niet in het boek en daar gaat Ameland Vandaag naar op zoek.

Op het stuk strand waar de palen 1 en 2 zouden moeten staan blijken deze niet te vinden. Ze zijn verdwenen. Op dit strandvak is deze dagen wel een grijper bezig zand te scheppen in de laadbakken van een stel kiepers. Het lijkt alsof het zand dat afgelopen zomermaanden gesuppleerd is weer van het strand wordt verwijderd. Navraag bij Rijkswaterstaat en gemeente Ameland brengt duidelijkheid. Loonbedrijf Nagtegaal uit Ballum heeft een hoeveelheid zand gekocht van Boskalis, het bedrijf dat in opdracht van Rijkswaterstaat de suppletie uitvoerde. Boskalis heeft speciaal voor deze deal extra zand op deze bufferlocatie ter hoogte van paal 1 en 2 gespoten. Nu de zandsuppletie is afgerond schept Nagtegaal zijn zand in de laadbakken en rijdt het naar de eigen zandopslag.

De zandkliffen die rechts van badstrand Hollum zijn te zien zijn gevormd door de golven. Na de eerste stormen is er alweer wat zand van de suppletie verdwenen. 

Persbureau Ameland
Persbureau Ameland

Persbureau Ameland brengt alle actualiteiten om en rondom Ameland. Daarnaast verschijnen er verschillende reportages over de vele bewoners die het eiland rijk is. Zelf een goede tip? Mail deze naar info@persbureau-ameland.nl.

Artikelen: 787

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *