Woensdagochtend in het zuidwesten last van sneeuw

WAGENINGEN – Een sneeuwzone trekt komende nacht het zuidwesten van het land binnen. Rond middernacht begint het in Zeeuws-Vlaanderen te sneeuwen en in de loop van de nacht gebeurt dit op meer plaatsen in Zeeland en later ook in Brabant en Zuid-Limburg. Tijdens de ochtendspits krijgt ook de zuidelijke Randstad met gladheid door lichte sneeuwval te maken. Omgeving Amsterdam is dan waarschijnlijk nog droog. 

Langs de westkust van Zeeland smelten de eerste sneeuwvlokken nog weg, omdat de temperatuur daar vannacht rond +1 graad ligt. In de loop van de nacht daalt de temperatuur tot het vriespunt en blijft de sneeuw liggen. In Brabant en Limburg vriest het licht en blijft de sneeuw direct liggen. Dit geldt ook voor de Randstad woensdagochtend. Tijdens de ochtendspits breidt de sneeuw zich uit over Zuid-Holland. In de omgeving van Amsterdam valt volgens MeteoGroup mogelijk een vlokje, maar arriveert de sneeuwzone pas tegen de middag.

Vooral in de avondspits sneeuw, zuidwesten dooi

Rond het middaguur trekt de sneeuw in noordelijke richting en begint het ook in het westen, midden en oosten te sneeuwen. Dit gaat door tot in de avondspits. In Groningen is het dan nog droog en arriveert de sneeuw pas tegen de avond. Er valt op grote schaal 2 tot 4 cm sneeuw. Regionaal kan een paar centimeter meer vallen, bijvoorbeeld op de hogere delen van de Veluwe. Vorige week dinsdag viel op de Hoge Veluwe 10 cm en in Zeeuws-Vlaanderen lokaal nog iets meer. Of we dit nu ook regionaal gaan halen, is nog niet te zeggen.  

Terwijl de temperatuur in gebieden met sneeuwval rond het vriespunt ligt, krijgt het zuidwesten van het land woensdagmiddag te maken met zachte lucht vanaf zee. De wind draait daar van oost naar west en neemt even flink toe naar matig tot aan zee krachtig, 4-6 Bft. De temperatuur schiet daardoor omhoog naar een graad of 4. Het sneeuwdek wordt snel papperig en smelt deels weg. Dit geldt ook voor de westkust. 

Koude nacht gevolgd door nieuwe sneeuw

De sneeuw trekt in de nacht van woensdag op donderdag naar het noorden weg. Als het even opklaart kan de temperatuur in het binnenland dalen naar -5 graden of nog iets lager.

Donderdag is het droog en laat de zon zich regelmatig zien. De maxima liggen tussen 1 en 4 graden. In de avond en nacht van donderdag op vrijdag trekt opnieuw een sneeuwstoring over het land. Aan zee valt natte sneeuw, maar landinwaarts kan opnieuw een sneeuwtapijt van enkele centimeters ontstaan.

Bron: MeteoGroup

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18268

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *