Winterverhalen in Museum Sorgdrager

HOLLUM – Museum Sorgdrager in Hollum heeft een tentoonstellingen met schilderijen rond winter op Ameland. Die tentoonstelling leent zich als de beste voor verhalen over het eiland vol sneeuw en ijs. In de voorjaarsvakantie vertellen Joke Mosterman, Jester Nynke Schoustra, Aukje van Dijk, Tzeitl Locher, Dimphy Timmers, Selma Dubbeld en Jeanet de Jong. Zij zijn vertellers van vertelgroep Ameland Vertel!

Joke vertelt het ijzingwekkende verhaal van Theo Mostermans oudste broers die ternauwernood een oversteek over het dichtgevroren wad overleefden.

Jester Nynke put uit de herinneringen van haar schoonmoeder, die middenin een koude en sneeuwrijke winter met de heli naar Leeuwarden moest worden vervoerd. Ze moest even naar het ziekenhuis en er was geen andere weg dan via de lucht. Of ze toch nog een beetje heeft kunnen genieten van het witte Friese landschap?

Aukje vertelt over de thuisreis met De Bolle, een stormachtig verhaal over het schip, de schipper en zijn 11-jarige zoon en de sneeuwjacht op het wad.

Met Jeanet gaan de luisteraars op arrensleetocht en langs metershoge sneeuwmuren, zoals ze jaren niet hadden beleefd. Die winter worden er tijdens een sneeuwstorm in Hollum en Ballum vijf kinderen geboren én een verschrikkelijke sneeuwman.

Tzeitl haar verhaal heet ‘Een wonderbaarlijke winter op Ameland’, over een winter die wonderbaarlijk winters werd.

Dimphy komt met een geschiedenis over een ijsbreker en levensgevaarlijke ijzel. ‘Sneeuw en ijs’ is de titel. 

Het verhaal van Selma gaat over kachel Moortje, die voor de winter van zolder wordt gehaald. Hoe Ameland er tijdens die strenge winter warmpjes bij zat kun je horen tijdens de Winterverhalen in Museum Sorgdrager.

In de voorjaarsvakantie

De verhalen worden verteld tussen 14:00 en 16:00 uur. Elk verhaal duurt ongeveer acht minuten en je kunt één verhaal beluisteren of allemaal. Per vertelmiddag zijn er twee of drie vertellers aanwezig.

  • Dinsdag 22 februari 2022 – Jester Nynke en Tzeitl en Aukje
  • Donderdag 24 februari – Dimphy en Jeanet en Joke
  • Zaterdag 26 februari – Dimphy en Joke en Jeanet
  • Dinsdag 1 maart – Jester Nynke en Jeanet
  • Donderdag 3 maart – Aukje en Selma en Joke
  • Zaterdag 5 maart – Aukje en Selma en Tzeitl

     

bekijk en beluister hier een fragment van een van de verhalen op de Fb pagina van de Amelander Musea

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *