Winterprogramma De Ouwe Pôlle Ameland

HOLLUM – Iedere winter organiseert stichting De Ouwe Pôlle een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. In de winter van 2022/2023 vinden de volgende lezingen plaats:

Op zoek naar Amelander archiefschatten aan de wal: verhalen van onafhankelijkheid en verbondenheid

Afgelopen jaren hebben Vincent Robijn en Marieke Robijn-Voorn in binnen- en buitenland gespeurd naar archiefstukken over Ameland. Op deze avond nemen ze je mee in de wereld van archieven en bronnenonderzoek. Ook vertellen ze over hun vondsten: verhalen over Ameland als onafhankelijk eiland, verbonden met de Nederlandse en Europese geschiedenis.

Datum: vrijdag 18 november 2022

Locatie: de Toel in Nes

Aanvang: 20.00 uur.

De zeevaartschool op Ameland (1840-1860)

In Fryslân jaargang 27 nummer 6 verscheen een artikel over 'Maritiem onderwijs en Friese identiteit'. Daarin beweerde de schrijver, Jurjen Leinenga uit Emmen, dat Ameland geen zeevaartschool heeft gehad. Pieter Jan Borsch zocht via de redactie contact met hem en samen kwamen ze overeen om deze winter op Ameland een avond te organiseren over de vraag of Ameland nu wel of geen zeevaartschool heeft gehad. Leinenga, schrijver van het jubileumboek Leren navigeren, over tweehonderd jaar maritiem onderwijs in Harlingen, zal daarbij van repliek worden gediend door Jacob Roep. Het laatste woord over deze vraag is aan de zaal. De sprekers zullen ook ingaan op andere plaatsen waar Amelanders zeevaartonderwijs kregen, met voor zover bekend hun namen, en naar wat ze zoal moesten leren.

Datum: vrijdag 20 januari 2023

Locatie: de Toel in Nes

Aanvang: 20.00 uur.

Printkes kieke met Pieter Jan en Tineke Borsch

Traditioneel geven Pieter Jan en Tineke Borsch een printkes kieke avond in De Zwaan. Tijdens deze avond nemen ze je mee terug naar de jaren 1920 en 1970 in Hollum. Je ziet beelden van de middenstand uit die tijd. Veel winkels zaten toen in het zuiden van Hollum en zijn verdwenen. Een aantal winkels bestaat nu nog steeds en is erg veranderd of verhuisd naar een andere plek. Dit jaar zal de laatste keer zijn dat deze avond door Pieter Jan en Tineke Borsch wordt verzorgd.

Datum: vrijdag 17 februari 2023

Locatie: De Zwaan in Hollum

Aanvang: 20.00 uur.

De herkomst van bouwhout en de toepassing daarvan in Noord-Nederland door de eeuwen

Paul Borghaerts vertelt op een bondige manier wat dendrochronologie (jaarringen onderzoek) is. Daarna komt aan bod hoe je op basis van deze techniek kunt zien waar bouwhout vandaan komt. Met die kennis wordt de houtstroom naar Noord-Nederland ontrafeld in herkomst en periode van 1500 tot 1950.

Aan de hand van de verschillende herkomstgebieden/perioden wordt de veranderende bouwwijze van kapconstructies in stadspanden en kerken besproken. Daarbij wordt stilgestaan bij de bewerking van het hout en de relatie die dat heeft met het herkomstgebied. Bron voor de grote stalencollectie, waar dit onderzoek op is gebaseerd, zijn boerderijen, stadspanden en kerken in Friesland maar ook strandvondsten op de eilanden.

Datum: vrijdag 24 maart 2023

Locatie: de Toel in Nes

Aanvang: 20.00 uur.

De lezingen van dit winterprogramma zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Steun stichting De Ouwe Pôlle met het behoud van het Amelander verleden. Word vriend vanaf 15 euro en ontvang drie keer per jaar magazine 'De Pôllepraat' vol verhalen over Ameland en de eilanders. Meld je aan via onze website www.amelanderhistorie.nl

op het Ameland Boeken blog zijn magazines (diverse, maar nog niet alle) Pôllepraat toegevoegd

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *