Winterprogramma De Ouwe Pôlle 2019

HOLLUM – Iedere winter organiseert stichting ‘De Ouwe Pôlle’ een serie interessante lezingen over de Amelander cultuurhistorie. Deze lezingen zijn voor iedereen vrij toegankelijk. In de winter van 2019/ 2020 is er weer een mooi programma. 

De geschiedenis en bijzonderheden van de Amelander begraafplaatsen

Funerair deskundige Leon Bok vertelt deze avond over de geschiedenis van de begraafplaatsen op Ameland. Het eiland kent drie openbare begraafplaatsen, te Hollum, Ballum en Nes en twee katholieke. De afgelopen jaren deed Bok in opdracht van gemeente Ameland onderzoek naar de begraafplaatsen. Deze hebben niet alleen een uniek karakter en unieke geschiedenis, maar herbergen ook bijzondere stèles. Daarnaast komen andere wetenswaardigheden aan bod: over het waarom er een muur om de begraafplaatsen staat en waarvoor er huisjes op de begraafplaatsen werden gebouwd, bijvoorbeeld.

 • Datum: donderdag 21 november 2019
 • Locatie: Hotel De Jong te Nes
 • Aanvang: 20.00 uur.

De Canon van Ameland

Welke gebeurtenissen hebben Ameland gemaakt tot wat het is? Welke personen hebben op Ameland hun stempel gedrukt? Iedereen kent wel de Canon van Nederland, een tijdbalk met vijftig vensters, waardoor je naar de geschiedenis kijkt. Vensters kunnen gebeurtenissen, personen of objecten zijn. Een venster is niet zomaar iets of iemand, er moet ook een verhaal achter zitten. Stichting ‘De Ouwe Pôlle’ wil graag met uw hulp zo’n Canon van Ameland maken. Tijdens deze avond gaan we met elkaar in gesprek welke gebeurtenissen en personen in de canon moeten komen. Voorbeelden van belangrijke gebeurtenissen kunnen zijn: de bouw van het Jelmeraslot in 1425 of de verkoop van Ameland in 1704 aan de Friese Nassau’s. Bij personen kunt u denken aan schilder Tames Oud, doopsgezinde voorganger Cornelis Pieter Sorgdrager en schoolmeester Gerrit Ailjes van Tuinen. De canon loopt van het ontstaan van Ameland tot heden. Neem uw lijstje met belangrijke personen en gebeurtenissen mee. Een canon’heeft maar een beperkt aantal vensters, dus niet alle personen en gebeurtenissen kunnen een plaats krijgen. 

 • Datum: woensdag 22 januari 2020
 • Locatie: Natuurcentrum te Nes
 • Aanvang: 20.00 uur

Printkes kieke 

Ieder jaar tonen Pieter Jan en Tineke Borsch bijzondere oude printkes van Amelanders, de dorpen en het eiland. Voor veel mensen is deze avond een feest van herkenning.

Daarom zijn zij altijd op zoek naar oude foto’s van na 1950. Heeft u nog foto’s, dia’s of negatieven die u wilt delen, dan willen zij ze graag scannen. Mail (pj.borsch@gmail.com) of bel (0519-554719) om af te spreken.

 • Datum: vrijdag 14 februari 2020
 • Locatie: Herberg De Zwaan te Hollum
 • Aanvang: 20.00 uur

Op zoek naar Amelander archiefschatten aan de wal: verhalen van onafhankelijkheid en verbondenheid

Archieven stoffig en saai? Zeker niet! In archieven worden unieke historische documenten bewaard die spannende, verdrietige of vrolijke verhalen vertellen. Historicus en archivaris Vincent Robijn speurt samen met zijn echtgenote Marieke, ook historicus, naar Amelander archiefschatten aan de wal. Door heel het land zijn bijzondere documenten over Ameland te vinden. Deze avond vertellen Vincent en Marieke over hun vondsten van afgelopen jaren: verhalen over Ameland als onafhankelijk eiland, verbonden met de Nederlandse en Europese geschiedenis.

 • Datum: vrijdag 27 maart 2020
 • Locatie: Hotel De Klok te Buren
 • Aanvang: 20.00 uur
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *