Windmolenpark: Ameland past!

BALLUM – De regering heeft plannen om een groot windmolenpark boven Ameland te plaatsen. Dichtbij de kust is goedkoper en daarom wordt er gedacht aan een park binnen de 12 mijlzone met 140 meter hoge windmolens. Niet alleen de Waddeneilanden hebben een duurzame ambitie, Nederland heeft dat ook. In 2020 wil het rijk dat 16% van de energie duurzaam is. Om dat te bereiken zegt de regering ook windmolenparken op zee nodig te hebben. Na een eerste onderzoek van het ministerie van infrastructuur en milieu blijkt dat het op vijf plaatsen kan, waaronder voor de kust van Ameland.

De vijf gebieden binnen de 12-mijlszone liggen voor de kust van Noord-Holland boven het Noordzeekanaal, de kust van Zuid-Holland en een deel van de kust van Noord-Holland onder het Noordzeekanaal, de Maasvlakte, Zeeland en Ameland.

De molens zullen bij dag en bij nacht zichtbaar zijn vanaf het Noordzeestrand van Ameland. Het park uit het onderzoek is gesitueerd vanaf het oostelijke puntje van Terschelling tot aan het westelijke puntje van Schiermonnikoog. De complete horizon aan de Noordzee kant van Ameland zal dan bezaaid zijn met windmolens. Er loopt nog een onderzoek naar de kosten en de effecten voor de visserij, de recreatie en de natuur. De drie eilandgemeenten zijn tegen het windmolenpark en ook Provincie Fryslân wil het niet.

Een windmolen van 140 is bijna zo hoog als drie vuurtorens bovenop elkaar. Wethouder Nico Oud, die te gast was in de studio van Omrop Fryslân, is niet blij met de plannen. “Nou, dank je wel. Wij passen!” laat hij zijn weerstand blijken.

Ook Imca Marina was in de studio van de Omrop aanwezig. “We zitten opeens in de top vijf van de gevarenzone. Het is voor het prachtige waddengebied een ondenkbaar iets. Heeft er iemand zijn verstand verloren?” Tot 19 november wisten de Amelanders nog niets van de plannen. Alleen op het gemeentehuis was het bekend. Het plan is gebracht als een praatstuk en om te bepalen of er draagvlak voor is. Bij de gemeente is dat er niet. “Met je boerenverstand kun je zeggen dat dit niet kan,” zegt Oud. Hij waarschuwt er tevens voor dat het rijk met een aanwijzing kan komen en voorbij kan gaan aan de lokale bezwaren. “We moeten zuinig zijn op onze ongerepte kim,” benadrukt Imca Marina nog eens. “Dit is een onzinnig plan. Dit moet men bijsturen!”

Ondernemers op Ameland beginnen zich te roeren. Badgasten komen voor de ruimte en de rust, die willen geen uitzicht op windmolens over de hele lengte van het strand. De Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzeestrand  (NVSN) laat weten dat haar leden niet tegen duurzame energie zijn, maar dat de industriële activiteit van het opwekken van energie niet in een toeristisch gebied past.

Rapporten uit Groot-Brittannië en Denemarken laten zien, dat het toerisme in gebieden waar windmolenparken goed zichtbaar zijn vanaf de kust, een terugloop kent tot dertig procent. Een dergelijke daling kan Amelander ondernemers de kop kosten.

De zangeres, die een huis heeft op Ameland, roept ten slotte op: “De bevolking moet zich hier tegen verzetten!”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *