Wim Kiewiet commandant af

BALLUM – Brandweercommandant Wim Kiewiet (58) is vanaf 1 januari geen commandant meer. In de kerstvakantie kwam zijn ontslagbrief. Niet dat deze als donderslag bij heldere hemel op zijn deurmat plofte. Kiewiet zit al drie jaar is reservetijd. De brandweer kent een leeftijdsgrens van 55 voor actieve dienst, met de mogelijkheid er enkele jaartjes via een dispensatieregeling aan vast te knopen. Dat is bij Kiewiet gebeurd.

De voormalige commandant van de korpsen Nes en Hollum is hoofd van gemeentewerken en erfde in 1985 de taak van brandweercommandant van zijn voorganger. Vanaf 1977 zit hij bij de vrijwillige brandweer.

Sinds 1 januari zijn de korpsen van Ameland formeel commandantloos. Het raadsbesluit over de samenwerking met Noordoost Friesland moet nog vallen. Commandant Henk van der Veen uit Dokkum neemt de aanvoering van Ameland over. Hij is ook de Officier van Dienst. Bij grotere incidenten, vanaf middelbrand en bij incidenten met slachtoffers, is het verplicht dat een officier van dienst met spoed via helikopter of reddingboot naar Ameland komt om het bevel van de plaatselijke bevelvoerders over te nemen.

Tot 25 januari zit de brandweer in een commandantenvacuüm, maar niet met de handen in het haar. De bevelvoerders Hans de Jong, Simon IJnsen, Sicco de Vries, Harry Kooiker, Chris Kienstra en Frans Kiewied zijn opgeleid om de eilander klussen te klaren. Wim Kiewiet blijft als coördinator verbonden aan de brandweer.

Kiewiet werd drie jaar geleden geridderd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

>>> lees hier 20-12-06 Lintjes voor brandweer Ameland

>>> lees hier meer over de raadscommissievergadering van 4-1-2010

© Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *