Wie heeft schilder J. Elzinga gekend?

HOLLUM – Hij moet tientallen schilderijen op Ameland hebben gemaakt, maar de maker is een grote onbekende. Collectie Ameland, onderdeel van de Amelander Musea, is op zoek naar biografische gegevens van de schilder J. Elzinga. Elzinga was een amateurschilder, van wie de Amelander Musea een tiental werken en de gemeente Ameland vier werken in de collectie heeft. Ook in verschillende horecabedrijven op Ameland hangt werk van deze schilder.

Een zoektocht naar biografische gegevens van Elzinga – niet te verwarren met de Friese kunstschilder Johannes Elsinga – leverde tot nu toe weinig op. Vandaar dat Collectie Ameland de hulp inroept van Amelanders en anderen die Elzinga hebben gekend.

De contacten van Amelanders met Elzinga dateren van rond dertig jaar geleden. In hun herinneringen werkte hij bij de politie en zou hij een stacaravan op Boomhiemke hebben gehad. Elzinga zou afkomstig zijn uit de provincie Groningen, mogelijk uit het Westerkwartier of Haren.

Als amateurschilder hanteerde Elzinga verschillende stijlen. Hij maakte geromantiseerde, zwaar aangezette taferelen van zeeslagen, waarbij hij zijn fantasie de vrije loop liep. Dat geldt ook voor dramatisch aangezette vertellingen van reddingen op het Amelander strand en verbeeldingen de sage van Ritskemooi. Elzinga greep vaak terug op dramatische en opmerkelijke gebeurtenissen op Ameland. Zo verbeeldde hij de ramp met de verdronken paarden van de reddingboot – het werk is in het bezit van het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek – of het bezoek van een walrus aan het strand van Ameland.

Veel ingetogener zijn de dorpsgezichten van Ameland. Het laatst bekende werk is een dorpsgezicht van Hollum dat Elzinga in 1994 maakte.

Wie meer weet over de schilder J. Elzinga, kan contact opnemen met Collectie Ameland – info@collectieameland.nl – of via telefoonnummer: 06-55175284

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *