Wetterskip mag ratten afschieten

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân heeft een ontheffing gekregen voor het afschieten van ratten. Dat schrijft Omrop Fryslân op haar site. Op Ameland moet er wat worden ondernomen, want anders loopt het uit de klauwen met de rattenpopulatie. De diertjes worden steeds vaker op het eiland gezien, vooral aan de zuidzijde van het eiland bij de Waddendijk. Daar zijn voor de ratten voldoende mogelijkheden om te schuilen en holen te maken. De ontheffing die Wetterskip Fryslân heeft gekregen geldt voor het schieten met een luchtbuks. Dat schieten zal in de nacht worden gedaan, vertelt Rudie Molenaar, beheerder Wetterskip Fryslân op Ameland. In de nacht zijn er geen mensen die langs de dijk fietsen en de ratten zijn 'snachts wel actief.

Het aantal ratten is de laatste jaren danig toegenomen. Het is niet goed voor de dijk – de ratten maken holen met tunnels – en mensen die de dieren zien voelen zich daar niet prettig bij. Molenaar wordt regelmatig aangesproken of de aanwezigheid van ratten. Voorheen werden ze met gif bestreden. Dat was effectief, maar mag niet meer.

Het schieten wordt gedaan door exotenbestrijders, die er een speciale training voor krijgen.

⇒ Hoor hier Rudi Molenaar op Omrop Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *