Wetterskip in opperste staat paraatheid

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslan inspecteert de kaden door de hele provincie Fryslan en het Groninger Westerkwartier. Ze worden gecontroleerd op de hoogte en stevigheid. Poldergemalen worden waar mogelijk tijdelijk uitgezet, om te voorkomen dat de boezemwaterstand te snel stijgt. Hierdoor wordt het water wat langer in de polders vastgehouden. Zo wil het waterschap voorkomen dat boezemwater ongecontroleerd de polders instroomt. Deze maatregelen moeten voorkomen dat de verwachte waterstand te snel stijgt, vanwege een depressie die donderdag ons land bereikt.

De komende 48 uur verwacht het waterschap dat het water in de Friese kanalen, vaarten en sloten met gemiddeld 10 centimeter zal stijgen, door regenval en noordwesten wind. De regio rondom Kollum zal hier het meest last van krijgen, omdat er geen water naar de Waddenzee gespuid kan worden via Dokkumer Nieuwe Zijlen. Daarom richt het waterschap zich met inspecties en maatregelen vooral op deze regio. Sinds het weekend draaien het Hooglandgemaal in Stavoren en het Woudagemaal in Lemmer op volle toeren, om overtollig water uit de boezem naar het IJsselmeer te pompen.

Actiecentrum

Wetterskip Fryslan heeft woensdagochtend op haar hoofdkantoor in Leeuwarden een actiecentrum ingericht, van waaruit de inspecties en maatregelen gecoördineerd worden. Ook op Ameland is een actiecentrum actief dat heeft besloten om twee pompen in de polder Hollum-Ballum te plaatsen.

Bron: Wetterskip Fryslân

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *