Wetterskip Fryslân verbetert Waddenzeedijk langs Friese kust

LEEUWARDEN – In opdracht van Wetterskip Fryslân gaat Heijmans de Waddenzeedijk ter hoogte van Zwarte Haan, Holwerd en Wierum verbeteren. De zeedijk voldoet op deze locaties niet meer aan de veiligheidseisen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De bestaande dijkbekleding krijgt over een lengte van 13 kilometer een laag elastocoast: innovatief materiaal dat de dijk duurzaam beschermt tegen erosie en de zwaarste weersomstandigheden. De werkzaamheden starten begin april en duren tot oktober 2016. De totale kosten bedragen 12 miljoen euro.

Duurzaam en sterk

Elastocoast bestaat uit polyurethaanhars gebonden breuksteen. Een soort twee componenten superlijm die voor 50% bestaat uit hernieuwbare grondstoffen. Door de toepassing van dit materiaal, is het verwijderen van de huidige dijkbekleding niet nodig. Zo kan het project in een korte periode worden uitgevoerd. Daarnaast is het twee keer zo sterk als asfalt en is het een prima ondergrond voor algen, wieren, schelpdieren en andere kleine organismen. Elastocoast wordt al bij diverse dijkverbeteringsprojecten in Nederland gebruikt. Wetterskip Fryslân is het eerste waterschap dat de innovatieve superlijm op deze schaal gaat toepassen.

Dijkverbeteringen Fryslân

Tot in 2018 verbetert Wetterskip Fryslân 35 kilometer dijk om de voeten in Fryslân en het Groninger Westerkwartier ook in de toekomst droog te houden. Naast de verbetering van de Waddenzeedijk langs de Friese kust startte het waterschap vorig jaar met de verbetering van de IJsselmeerdijk ten westen van Lemmer en de Waddenzeedijk op Ameland. Binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma heeft het waterschap inmiddels tien projecten afgerond. Hierdoor is Fryslân ook de komende 50 jaar beschermd tegen hoog water.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

In het nationale Hoogwaterbeschermingsprogramma voeren de waterschappen en het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Rijkswaterstaat) maatregelen uit om de primaire waterkeringen veilig te maken en daarmee aan de wettelijke veiligheidsnorm te laten voldoen, nu en in de toekomst.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *