Wetterskip Fryslân knapt dijktempel zeedijk Marrum op 

MARRUM – Vorige week werd de aarde en gras op het ‘Tempeltje van Ids’ verwijderd. Wetterskip Fryslân startte daarmee met de opknapbeurt van de dijktempel op de Waddenzeedijk bij Marrum. Dit is nodig, omdat op de onderkant van het stalen dak vlekken zitten die zijn ontstaan door corrosie. Eind mei starten de vervolgwerkzaamheden, dat duurt ongeveer vier weken. De aannemer schermt het kunstwerk dan af. Na de grote opknapbeurt kan de tempel weer 25 jaar mee. 

Wat er gaat gebeuren 

Het staal van het tempeldak krijgt na een grondige schoonmaak een nieuwe coatinglaag. De twaalf palen (kolommen) waar het dak op steunt, worden gelast. Na deze opknapbeurt komt er een nieuwe, 80 ton zware laag aarde en gras op het dak. Daarmee krijgt de dijktempel zijn oorspronkelijke uiterlijk terug. 

Tempel van Ids 

In 1963 begon het werk aan de zeedijk: 66 kilometer moest op hoogte worden gebracht. Na dertig jaar, in 1993, was de dijkophoging klaar. Als herinnering liet het toenmalige Waterschap Fryslân het monument Dijktempel plaatsen. Het kunstwerk is gemaakt door beeldend kunstenaar Ids Willemsma. Het wordt ook wel ‘Tempeltje van Ids’ genoemd.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *