Wetterskip Fryslân eerste Fairtrade waterschap van Nederland

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân heeft tijdens de Fairtrade week van 6 mei tot en met 14 mei als eerste waterschap in Nederland de titel 'Fairtrade waterschap' ontvangen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst voor al het waterschapspersoneel ontving secretaris-directeur Oeds Bijlsma op donderdag 11 mei het officiële Fairtrade label van Henk Zandvliet, bestuursvoorzitter van Stichting Fairtrade Gemeente Nederland.

Oeds Bijlsma is ‘grutsk’ dat het Wetterskip Fryslân is gelukt om als eerste waterschap in Nederland de titel Fairtrade waterschap te behalen. ‘Met elkaar hebben we hieraan hard gewerkt. Wij vinden het als waterschap, niet alleen belangrijk dat we een bijdrage kunnen leveren aan een meer eerlijke handel in de wereld, maar ook dat er binnen het productieproces wordt gelet op het klimaateffect’.

Klimaatverandering

Waterschappen ondervinden als eerste de gevolgen van klimaatverandering. Maar dat geldt ook voor koffie. Oeds Bijlsma: ‘De koffieplant is extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Boeren zien hun inkomen langzaam verdampen’. Fairtrade steunt deze boeren via projecten met als doel ze weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. ‘Via de koffieautomaat helpen wij dus de koffieboeren die net als ons worstelen met klimaatverandering’.

Wetterskip Fryslân heeft volgens Henk Zandvliet de titel meer dan verdiend. ‘Dit waterschap gebruikt structureel Fairtrade producten en communiceert ook nog eens over eerlijke handel!’

Criteria Fairtrade waterschap

Om voor de titel ‘Fairtrade waterschap’ in aanmerking te komen, moet een waterschap aan drie criteria voldoen. Het gebruik van Fairtrade producten binnen het waterschap moet centraal staan. Bauke Zuidema, teamleider facilitair beheer, hierover: ‘We nemen bijvoorbeeld Fairtrade koffie en thee structureel op in het inkoopbeleid en gebruiken het ook structureel bij alle vergaderingen en bijeenkomsten in de eigen gebouwen.’

Bron: Wetterskip Fryslân 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *