Wetterskip Fryslân druk bezig met afvoeren overtollig water 

LEEUWARDEN – Wetterskip Fryslân is ook vandaag, donderdag 4 januari 2018, druk bezig het overtollige water zo snel als mogelijk af te voeren. De Wetterskipmedewerkers houden de werking van de poldergemalen extra in de gaten. De afgelopen vier maanden laten een zeer natte periode zien. Er is per maand zo’n 20-40 mm meer neerslag gevallen ten opzicht van normaal (ca 80-90 mm per maand). 

De maanden oktober tot en met december waren extreem nat. Voor Wetterskip Fryslân reden de Friese boezem aanvullend te bemalen omdat de natuurlijke afvoercapaciteit via de spuisluizen gering was door verhogingen van het buitenwater. Met de bemaling lukt het goed om de waterstand op de Friese boezem en in de polders binnen de grenzen van de peilbesluiten te houden. Na het weekeinde volgt een droge periode. 

Verzadigde bodem 

De bodem is behoorlijk verzadigd en neemt daardoor nog maar weinig water op. Met de aanvullende bemaling probeert Wetterskip Fryslân eventueel wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Lokaal kan er tijdelijk wateroverlast ontstaan. De klachten die bij Wetterskip Fryslân binnen komen gaan veelal over het grondwater. Door de grote hoeveelheid neerslag komt het grondwater verder omhoog. Voor de ontwatering van percelen is niet Wetterskip Fryslân verantwoordelijk, maar de particuliere eigenaren. Het peilbeheer van het waterschap heeft hierop slechts een geringe invloed. 

Meld overlast 

Heeft u overlast door hoog water in uw sloot, ziet u verstopte duikers of andere zaken die een goede waterafvoer kunnen belemmeren? Wij horen het graag. Bel het algemene nummer van Wetterskip Fryslan: 058 – 292 22 22 of (buiten kantooruren) het Milieu-Alarmnummer: 058- 212 24 22. 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *