Wethouder Pot winkelde bij de Coop

HOLLUM – Het is wethouder Peter Pot die het overleg met Douwe Bakker van de Coop supermarkt in Hollum opnieuw heeft vlot getrokken. In het overleg kwam de optie van verhuizen naar de Jan Jacobsweg naar voren.

De supermarktman en de gemeente hebben samen een lange geschiedenis die uitliep op een kwestie. Het liep mis met een strook grond die bij de supermarkt hoort maar in gebruik was bij de gemeentehuisjes aan De Hagen. Die huisjes dreigden plat te gaan ten faveure van parkeerplekken naast de Coop. Daar heeft Bakker grote behoefte aan, want op drukke winkeldagen is er eigenlijk te weinig plek voor alle auto’s van het winkelend publiek. De raad besloot te elfder ure niet in te stemmen met de afbraak van de huisjes en de aanleg van een parkkeerterrein midden in het dorp. Bakker had schade door die besluitvorming van de raad. Hij moest zijn plannen bijstellen en kon nog steeds niet rekenen op meer parkeerruimte.

De kwestie leidde tot een bestuurscrisis en mondde uiteindelijk uit in een compleet nieuw college met wethouder Peter Pot als troef van Ameland'82. “De gemeente moet nu maar zeggen hoe het moet,” zei een teleurgestelde Douwe Bakker in april. Die handschoen pakte Pot op.

Het nieuwe verhuisplan is niet direct gekoppeld aan het besluit in juni van dit jaar, waarbij een stuk van het parkeerterrein werd geruild voor een lap grond. “Er is wel rekening gehouden met de bouwmogelijkheden van deze locatie,” laat Ballum via de communicatiemedewerker weten.

Voordat er gebouwd kan worden moet de gemeenteraad besluiten over wijziging van de bestemming van het gebied. Op het parkeerterrein en het aangrenzende grasland ligt nog geen detailshandelsbestemming. De raad, die van de ontwikkelingen op de hoogte is gehouden door de wethouder, gaat zich daar pas over buigen als Bakker een principeverzoek indient. Gemeente: “Dat de raad op dit moment positief staat tegenover een mogelijke verhuizing is van belang. Als de raad afwijzend zou zijn is de kans klein dat de familie Bakker een principeverzoek gaat indienen.”

Wat er met het terrein aan de O.P. Lapstraat en De Hagen gebeurt kan de gemeente niet zeggen. Er is nog geen plan voor. Gemeente: “Er is ook nog niet besproken wie de eventuele ontwikkeling van deze locatie op zich zou nemen.” Of de vier huisjes aan De Hagen blijven staan of alsnog worden afgebroken wordt later duidelijk.

Over een mogelijke verhuizing van de supermarkt naar de rand van het dorp wordt al jaren gespeculeerd. Aan menig bar en keukentafel ontsproten plannen en mogelijkheden, zoals verhuizen naar de Fabrieksweg. “De Fabrieksweg is wat mij betreft nooit een serieuze optie geweest,” zegt Douwe Bakker daarover. Verder wil hij in dit stadium niets zeggen over het hoe en wanneer van een mogelijke verplaatsing van zijn nering naar de westkant van het dorp.

lees hier Mogelijke verhuizing van Coop Hollum

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *