Wethouder Oud gaat ‘The Bet’ aan met leerlingen BWS

NES – Wethouder Nico Oud ondertekende samen met Renske Lap, vertegenwoordiger van 71 leerlingen van de klassen 2 en 3 van de Burgemeester Walda School (BWS), een contract waarmee ze samen een weddenschap, ‘The Bet’ aangaan. De scholieren beweren in twee maanden tijd hun CO2 uitstoot met acht procent te kunnen verminderen. Samen met initiatiefnemer Jongeren Milieu Actief (JMA) gaan ze aan de slag om dat te bereiken. Lukt het dan krijgen de leerlingen over twee maanden een duurzame beloning. Verliezen ze, dan moeten de jongeren een tegenprestatie leveren.

De Burgemeester Walda School en de gemeente Ameland vinden het een leuk initiatief om de jeugd te betrekken bij de strijd tegen klimaatverandering. Wethouder Oud: “Duurzaamheid, CO2 en energiebesparing moeten begrippen worden die niet alleen in de krant staan, maar écht een betekenis krijgen voor de jeugd van Ameland en daarmee ook bij leerlingen en hun opvoeders een manier van doen worden.”

De leerlingen van klas 2 en 3 kregen een bespaarboekje mee naar huis, waar ze hun besparingen in kunnen bijhouden. Het boekje staat verder vol bespaartips. Heel veel tips zijn voor de jongelui direct toe te passen. Kijk een half uur per dag minder TV kijken, zet de computer uit in plaats van op stand-by of sluimerstand en doe de kraan uit tijdens het tandenpoetsen. Andere tips zijn meer voor de volwassenen in huis: ontdooi het vlees in de koelkast in plaats van in de magnetron en isoleer het dak.

JMA verzorgt een aantal gastlessen op school. De eerste gastles werd verzorgd door Theo Kiewiet, die vertelde over de biogasinstallaties in Afrika. Kiewiet is tevens scheidsrechter van The Bet. Halverwege december volgt de ontknoping; dan horen Kevin, Anne, Mercedes, Renske, Nico en de anderen of ze de weddenschap hebben gewonnen.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *