Werk aan dijk Ameland gaat door in stormseizoen

LEEUWARDEN – Het werk aan de onderkant van de dijk op Ameland gaat in het stormseizoen door. De komende maanden verstevigt aannemerscombinatie Van den Herik-Jansma Drachten de zogenaamde teenconstructie met breuksteen. Tijdens de werkzaamheden is de buiten- en binnendijkse weg vanaf het Tjettepad onder Hollum tot aan de Ballumerbocht afgesloten voor (fiets)verkeer. Ook de toegangswegen naar de Reeweg, Pietje Miedeweg en Wester Grieweg zijn gestremd.

Wetterskip Fryslân heeft in overleg met de aannemerscombinatie gekozen voor een andere werkwijze. In eerste instantie zou de onderkant van de dijk ter hoogte van de vloedlijn worden afgegraven en aangevuld met breuksteen. De aannemer gaat nu de bestaande teenconstructie verbreden en versterken met breuksteen. Hierdoor verzwakt de dijk niet en kunnen de werkzaamheden in het stormseizoen gewoon doorgaan.

Veel transport

Om de breuksteen aan te brengen, rijden er veel vrachtwagens vanaf het depot bij Borndiep. Ook zijn er veel kranen aan het werk. Het vrachtverkeer rijdt op de binnendijkse weg vanaf de Ballumerbocht terug naar het depot. Vanwege de verkeersveiligheid is zowel de buitendijkse als binnendijkse weg afgesloten voor al het verkeer en zijn de Reeweg, Pietje Miedeweg en Wester Grieweg tijdelijk doodlopende wegen. De wegafsluitingen gelden ook voor de weekenden. In de vakantieweken, week 52, 53 en 1,wordt er niet gewerkt. De wegen zijn dan wel toegankelijk.

Dijkverbetering Ameland

Wetterskip Fryslân verhoogt de dijk op Ameland de komende jaren gemiddeld met 35 centimeter over een lengte van 16,5 kilometer en versterkt de bekleding van de dijk. Dankzij deze maatregelen voldoet de dijk weer aan de wettelijke veiligheidseisen. Daarmee is Ameland ook de komende 50 jaar beschermd tegen hoogwater.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18269

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *