Werelderfgoedweken

HARLINGEN – Van 1 juni tot en met 15 september 2013 zijn het de Werelderfgoedweken. Tijdens deze periode vraagt de Waddenvereniging extra aandacht voor de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. Het hart van de campagne bestaat uit 23 verschillende excursies, waarbij iedereen kan ervaren wat de Waddenzee werelderfgoed maakt. Alle werelderfgoedexcursies worden begeleid door speciaal daarvoor opgeleide werelderfgoedgidsen en aangeboden in samenwerking met lokale ondernemers.

Wereld wijs met de Waddenzee

In 2009 is de Waddenzee uitgeroepen tot werelderfgoed. Daarmee heeft de Waddenzee dezelfde status als het Great Barrier Reef, de Kilimanjaro of Serengeti. Net zo bijzonder, heel dichtbij, alleen nog nauwelijks ontdekt. Het is het enige natuurgebied in Nederland dat dit toonaangevende keurmerk mag dragen. De Waddenzee is iets waar Nederland trots op kan zijn.

Er zijn excursies in alle drie de waddenprovincies: Noord-Holland, Groningen en Friesland. Het aanbod is heel gevarieerd. Zo is er een heel uitgebreide werelderfgoedexcursie op zaterdag 22 juni: ‘Varen, vissen en dineren tussen eb en vloed’, waarbij er een bezoek gebracht wordt aan een zandplaat bij het onbewoonde vogeleiland Griend, deelnemers kennis kunnen maken met een van de oudste technieken om vis te vangen en een afsluitend diner met vers en duurzaam gevangen vis in het kantoor van de Waddenvereniging in Harlingen. Daar tegenover staat het laagdrempelige ‘Wadlopen mét’, een mooie wadlooptocht met na afloop een heerlijke warme snack op de dijk. Een gezellige high tea met vriendinnen op het mooiste terras van Nederland: de Waddenzee is ook mogelijk. Het complete aanbod staat op www.werelderfgoedweken.nl.

WaddenverenigingHet is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in de jaren ’60 waren er vergaande plannen om een groot deel van de Waddenzee in te polderen. Dankzij de ingezonden brief van Kees Wevers, een 16-jarige wadloper, werd de Waddenvereniging opgericht en inpoldering voorkomen. Naast het beschermen en behouden van het gebied, wil de Waddenvereniging zoveel mogelijk mensen meegeven wat de Waddenzee zo bijzonder maakt.

Meedoen

De werelderfgoedexcursies zijn via de website www.werelderfgoedweken.nl te boeken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *