Werelderfgoed Waddenzee wint derde prijs ITB in Berlijn

BERLIJN – Op de Internationale Toerismebeurs (ITB) in Berlijn, de grootste toerismebeurs van de wereld, heeft Werelderfgoed Waddenzee de derde prijs in de wacht gesleept in de categorie “Reisondersteuning en Media”, uitgereikt door de Business School van Keulen. De beurs was dit jaar van 9 tot 13 maart 2016 en bood plaats aan ongeveer 7000 organisaties uit de toeristische sector. De organisatoren van de prijsuitreiking waren vol lof over de uitstraling van de stand van het Werelderfgoed Waddenzee, alsmede over de leerzame en afwisselende activiteiten die er plaatsvonden.

Volgens Rüdiger Strempel, Hoofd van het Gemeenschappelijk Waddenzeesecretariaat in Wilhelmshaven (Duitsland) “was de ITB een geweldige gelegenheid om bekendheid te genereren voor de samenwerking in het Waddenzeegebied, dat als voorbeeld kan dienen voor de duurzame ontwikkeling van een Werelderfgoed-locatie. Daarnaast zijn we natuurlijk erg blij en geëerd met deze prijs voor de wijze waarop we ons Werelderfgoed hier in Berlijn gepresenteerd hebben.”

De stand van het Werelderfgoed Waddenzee bood een platform voor verschillende organisaties uit diverse delen van het Waddenzeegebied, dat zich over 500 km langs de Deense, Duitse en Nederlandse kust uitstrekt. Nationale parken boden informatie over de verschillende diersoorten die in het Waddenzeegebied leven, er was een foto-expositie te zien, en lokale ondernemers lieten bezoekers proeven van typische producten uit de regio. Zo leerde het publiek wat er allemaal te zien valt in het Werelderfgoed Waddenzee, en hoe natuurbescherming en ondernemers samen kunnen werken om de unieke universele waarde van dit natuurgebied te behouden en het tegelijkertijd voor toeristen aantrekkelijker te maken.

Daarnaast nodigde het Werelderfgoed Waddenzee een aantal internationale specialisten uit om deel te nemen aan het ITB Congres voor de Toeristische Sector. Bij deze gelegenheid werd uit de doeken gedaan hoe toerisme en natuurbehoud in het Werelderfgoed Waddenzee samenwerken, en hoe dit als voorbeeld zou kunnen dienen voor andere natuurgebieden in de wereld. Experts als Peter Debrine van het UNESCO-Werelderfgoedcentrum en Peter Prokosch, voorzitter van de organisatie “Linking Tourism and Conservation”, presenteerden natuurgebieden uit de hele wereld waar toerisme wordt ingezet als een middel om natuurbehoud te versterken, en de natuur wordt ingezet als een middel om de economische ontwikkeling te stimuleren. Beiden noemden zij de Waddenzee als een gebied waar dit zeer goed gelukt is.

Tijdens een paneldiscussie onder leiding van Rüdiger Strempel bespraken deskundigen van de Duitse en Nederlandse overheid, van UNESCO, de academische wereld en de business-sector hoe de Werelderfgoedstatus kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling en hoe natuurbehoud en economische ontwikkeling hand in hand kunnen gaan in Werelderfgoed-locaties.

Dit jaar was het slechts de tweede keer dat het Gemeenschappelijk Waddenzeesecretariaat en het Werelderfgoed Waddenzee aan de ITB deelnamen.   

Over het Werelderfgoed Waddenzee

Het Werelderfgoed Waddenzee strekt zich over 500 km langs de Noordzeekust van Denemarken, Duitsland en Nederland uit, en is het grootste systeem van droogvallende zandbanken en kwelders in de wereld. In het hele gebied vinden natuurlijke processen ongestoord plaats. In 2009 werd de Waddenzee bijgeschreven op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een dergelijk dynamisch landschap met zoveel verschillende leefgebieden, gevormd door wind en getijden, vindt men nergens anders in de wereld. In de Waddenzee leven 10.000 verschillende planten- en diersoorten, die zich voortdurend aanpassen aan de veranderende omgeving. Biodiversiteit op een wereldwijde schaal is afhankelijk van de Waddenzee.

Over het Gemeenschappelijk Waddenzeesecretariaat

Het Gemeenschappelijk Waddenzeesecretariaat bestaat sinds 1987 en is gevestigd in Wilhelmshaven (Duitsland). Het coördineert, bevordert en ondersteunt de activiteiten van de Trilaterale Samenwerking in de Waddenzee, en is daarnaast het eerste aanspreekpunt voor het UNESCO-Werelderfgoed De Waddenzee.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *