Weggezakte VW bus boven water

DE HO’N – Het duurde veertig jaar, maar eindelijk is de weggezakte VW bus van de gebroeders Kiewiet uit Buren boven water.

Op de plaat bij de Ho’n ontdekte kokkelvisser WON3 de blootgespoelde overblijfselen van wat veertig jaar geleden een VW bus was. Richard Kiewiet uit Buren herkent in de restanten de bus die hij en twee van zijn broers in 1972 in het drijfzand zagen verdwijnen. De jongens waren naar de Ho’n gereden om mosselen te halen, maar moesten lopend terug.

Vissermannen kennen het stekje en noemen de restanten ‘Herbie.’

"Later meer over deze geschiedenis," schreven we gisteren. De man die er over wilde vertellen zit op Oerol en we wilden hem niet lastigvallen met onze vragen op het theaterfestijn van Terschelling. Redacteur Stef Altena van de Leeuwarder Courant dacht daar anders over. Hij zag een leuk verhaal en belde Richard Kiewiet vanmorgen uit bed. "Ik dacht al, het gesprek begint wat stroef," meldt Altena, nadat ik hem vertel dat Kiewiet op Oerol nog op één oor lag toen hij werd gebeld voor meer informatie. Desondanks kwam Kiewiet snel op gang en vertelde zijn verhaal aan de reporter van de LC.

Het was geen bus maar een VW pick-uptruck geweest die de jongens veertig jaar geleden weggezakt in het drijfzand moesten achterlaten op de Ho'n. En het waren geen mosselen maar kokkels, die de mannen zochten voor een lekker maal. Handkokkelvisser Rienk Nadema uit Witmarsum en diens maat Willem Groenia uit Peasens-Moddergat zagen de met zeewier en kokkels overwoekerde resten van de auto. Van de pick-up was weinig meer over, maar de banden zagen er nog goed uit, vertelt Nadema aan Altena.

Met dank aan Stef Altena van de LC

>>> bekijk hier meer Strandvondsten

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *