Weer vallende sterren boven Ameland

HOLLUM – Op 12 augustus scheert meteorenzwerm Perseïden weer langs de aarde. Waarschijnlijk is er een grote sterrenregen te zien, dit jaar, nog meer dan in andere jaren. Op het hoogtepunt zijn er misschien wel meer dan 120 meteoren per uur te zien. De Aarde trekt in 2016 door een wat dichter stofspoor.

Elke zomer trekt de Aarde door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Veel stofdeeltjes komen dan met zestig kilometer per seconde in botsing met de dampkring van de Aarde en veroorzaken kortstondig een lichtstreep aan de hemel: een vallende ster of meteoor, die helemaal uiteen valt. 

Het hoogtepunt van de meteorenzwerm valt dit jaar in de nacht van 12 op 13 augustus, met zo'n 120 vallende sterren per uur.

⇒  lees hier over Vallende sterren boven Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *