Weer lichtende nachtwolken boven Ameland

HOLLUM – Ze waren er weer, de lichtende nachtwolken. Vannacht leek het alsof de wolken zelf licht gaven. Het is een vrij zeldzaam weerfenomeen dat aan het begin van de zomer vaker voorkomt. De bijzondere wolken ontstaan, wanneer hele kleine ijskristallen op stofdeeltjes gevormd worden. Dat gebeurt alleen wanneer het hoog in de atmosfeer heel koud is. De wolken bevinden zich gewoonlijk op een hoogte van 25 kilometer; de wolken die lichtende nachtwolken worden zitten op 80 kilometer hoogte.

Tot ongeveer een uur na zonsondergang, wanneer de lucht donker wordt, beschijnt de zon alsnog de wolken die heel hoog hangen. Het lijkt dan alsof die wolken licht geven.

Lichtende nachtwolken zijn zilvergrijs van kleur en hebben een ribbelstructuur of zijn wat streperig met nog wat uitgewaaide wolken daaromheen. De structuur ontstaat door de snelheid van de wind op grote hoogte.

Lichtende nachtwolken zijn aan de noordelijke en noordwestelijke hemel te zien, rond 21 juni en dan vooral net na zonsondergang en rond een uur voor zonsopkomst.

De filmbeelden zijn in Hollum gemaakt op 25 juni rond 00:30 uur – Abonneer en mis geen filmpje meer, het kan via deze link.

⇒  lees hier meer over het Begin van de zomer

lees hier meer over Weerfenomenen

bekijk hier de lichtende nachtwolken van 13 juni 2019

U las dit bericht gratis en u kunt zonder kosten het YouTube kanaal Ameland Vandaag volgen en de filmpjes over Ameland bekijken. U kunt uw waardering laten blijken door een kleine bijdrage te storten. Klik op de Doneer button of zie hier voor meer informatie.
Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *