Weer bultruggen uit koers

RAVERSIJDE – Gisteravond zijn er voor de Belgische kust, ter hoogte van Raversijde, twee bultruggen gespot. In Nederland en ook in België zijn dat soort waarnemingen zeldzaam. In België dacht men eerst dat het om potvissen ging. De verwarring werd ingegeven door de recente strandingen bij Texel, Wangerooge, Helgoland en bij Hunstanton in Engeland.

Het ging bij Raversijde om twee bultruggen die op ongeveer tweehonderd meter vanaf de kust zwommen. Bultruggen kunnen wel beter tegen het ondiepe water van de Noordzee dan de potvissen die diep willen duiken om hun voedsel te zoeken. In België werden bultruggen voor het laatst gezien in 2013, daarvoor was er een melding in 2011 en in 2006. In 2015 zwom er een in de Westerschelde en in 2008 een voor de Franse kust.

Bultruggen zijn baleinwalvissen, die het water filteren op zoek naar kleine prooidieren en dierlijk plankton. Ze doen dat in ondiep water. Bultruggen leven vooral langs de westkust van Noord-Amerika, Canada en Groenland. In de oostelijke kant van de Atlantische Oceaan komen ze veel minder voor.

In 2009 lag er een dode bultrug op het Suudwest van Ameland.

⇒ lees hier over de Bultrug op het Suudwest

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *