Wat is het verschil tussen de zakelijke aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering?

Als ondernemer is het belangrijk om vooruit te kijken. Zo kun je kansen anticiperen en pakken. Tegelijkertijd kun je niet alles voorspellen. Er gebeuren altijd onverwachte dingen en die zijn niet altijd even wenselijk. Denk bijvoorbeeld aan juridische conflicten en schade. Gelukkig bestaan er voor dit soort dingen zakelijke verzekeringen. In dit artikel vergelijken we er twee: de zakelijke aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering.

Wat is de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering?

Laten we beginnen met de eerste verzekering: de zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Met deze verzekering ben je beschermd tegen kosten die ontstaan doordat jij, je product of je werknemer schade hebt aangericht aan iemand anders of aan de spullen van iemand anders. Wordt je bedrijf aansprakelijk gesteld voor zulke schade, dan bestaat er een kans dat je bedrijf voor de kosten moet opdraaien.

Tegen deze kosten kun je je dus verzekeren met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering. Je verzekeraar kijkt of je daadwerkelijk aansprakelijk bent voor schade. Is dat het geval, dan betalen zij de schade voor je. Een aantal voorbeelden van situaties waarin deze verzekering van pas kan komen:

  • Iemand loopt letselschade op bij jouw bedrijf op het terrein
  • Een van je medewerkers loopt schade op tijdens het werk
  • Een product dat je hebt geïmporteerd, veroorzaakt schade bij een klant

Wat is de zakelijke rechtsbijstandverzekering?

De rechtsbijstandverzekering zakelijk kan verward worden met de aansprakelijkheidsverzekering, omdat de verzekeringen beide van toepassing zijn op situaties waarin er sprake kan zijn van een rechtszaak. In tegenstelling tot de aansprakelijkheidsverzekering is de rechtsbijstandverzekering echter alleen bedoeld voor juridische conflicten. Bij aansprakelijkheid hoeft er namelijk geen sprake te zijn van een juridisch conflict.

Welke situaties vallen er onder de dekking zakelijke rechtsbijstand? Hier een aantal voorbeelden:

  • Een klant wil je factuur niet betalen
  • Een leverancier heeft niet op tijd geleverd of de levering voldoet niet aan de afspraken
  • Er ontstaat onenigheid over een arbeidscontract of het ontslag van een medewerkers

In dit soort situaties kun je van je verzekeraar een jurist aangewezen krijgen die je gaat helpen het conflict tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Komt het vervolgens tot een rechtszaak en verlies je deze, dan zal je bedrijf de kosten van het proces moeten betalen. Heb je een rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan betaalt de verzekeraar deze voor je.

Welke is belangrijker?

De aansprakelijkheidsverzekering en rechtsbijstandverzekering voor bedrijven verschillen dus wel degelijk van elkaar. Welke er belangrijker is, dat verschilt per bedrijf. Wat vast staat, is dat het van beide verzekeringen voor de toekomst van je bedrijf verstandig kan zijn om ze af te sluiten. Zowel de aansprakelijkheids- als de rechtsbijstandverzekering kunnen er namelijk voor zorgen dat je bedrijf niet op reserves hoeft in te teren als er sprake is van grote onvoorziene kosten.

Tom Wegeling
Tom Wegeling
Artikelen: 23

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *