Wassink en Hamersma verdedigen titels op Tri-Ambla

NES – Sandra Wassink-Hitzert en Marc Hamersma zijn de grote favorieten voor de titels van het Open Amelands Kampioenschap (Tri-Ambla OAK) Cross Triatlon op zaterdag 9 september. De winnaars van 2016 van de grootste crosstriatlon van Nederland gaan het gevecht aan met de eilander elementen op de lange afstand. Ze starten met een korte run vanaf de streep op de oude pier in de haven van Nes waarna ze de Waddenzee in duiken voor 2 rondes van 750 meter zwemmen. Na de wissel op de dijk volgt een uitdagende ronde van 35 km mountainbiken over het eiland met veel afwisseling en aansprekende passages door bos, de duinen en over het strand. Bij molen de Phenix is de wissel van het fietsen naar het lopen waar de afsluitende crossloop met twee rondes van 6 kilometer begint. Een loopparcours waar het laatste beetje energie wordt gevraagd door veel hoogteverschil en de afwisseling van ondergrond in het gebied tussen Wad en Noordzee. De finish is op het molenterrein in Nes. 

Favorieten

Bij de mannen is de kersverse Nederlands kampioen Marc Hamersma uit Veenendaal de grote favoriet. Hij werd vorig jaar na een sterke wedstrijd ook eerste op Ameland en zal met veel vertrouwen aan de start staan op 9 september om 11.30 uur in de haven van Nes. Naast Hamersma staan Michel Krijnen (Spanbroek), derde bij het Nederlands kampioenschap van afgelopen week in Renkum en Jeroen Tiebie, vorig jaar derde op Ameland, aan de start als podiumkandidaten. Lokale favoriet en coördinator bij de Tri-Ambla Lex Kiewied, heeft dit jaar geïnvesteerd in de langere afstanden. Hij lijkt na deelname aan de Ironman 70.3 in Zell am See van vorige week en natuurlijk zijn parcourskennis als Amelander een geduchte outsider voor het podium. 

Dames

Bij de dames komt titelverdedigster Sandra Wassink-Hitzert uit Hoevelaken met veel vertrouwen naar Ameland. Ook zij heeft dit seizoen veel geïnvesteerd in de lange afstand en werd zesde bij de dames bij de prestigieuze Ironman in Hamburg. Dat het niet alleen met de omvang maar ook met de snelheid goed zit bewees ze afgelopen weekeinde. In Veenendaal bij NK Sprint bij de masters werd ze tweede waarna ze meteen startte met haar team in de gecombineerde wedstrijd NK Sprint Eredivisie. De meeste tegenstand kan Sandra verwachten van Natascha van der Vis (Oude Schild-Texel), vorig jaar derde, en oud Amelandse Silvia Brouwer (Heerenveen), die een aantal weken geleden een prachtige prestatie leverde door de extreem zware Inferno Triathlon in Zwitseland te volbrengen. 

Samen met deze toppers staan in het weekeinde van 9 september ruim 900 sporters aan de start op de verschillende afstanden tijdens de Tri-Ambla en de Rabobank Tri-Ambla Junior. Naast de lange afstand kan ook gekozen worden voor de midden afstand (Tri-Ambla M) met 500 meter zwemmen, 22 km mountainbiken en 6 km lopen. Aan de Tri-Ambla kan ook als team worden deelgenomen waarbij verschillende sporters een onderdeel van de triatlon voor hun rekening nemen. 

Bron: Tri-Ambla

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *