Walrus vertrokken

BUREN – De walrus die de naam Freija heeft gekregen is vertrokken uit de Waddenzee. Zij heeft het hazenpad gekozen dat naar Groot Brittanië leidt. Het dier is gesignaleerd voor de kust van de Farne-eilanden, ten noordoosten van Engeland. Freija, een wijfje met korte slagtanden, is herkenbaar is aan verwondingen aan haar voorpoten.

Walrussen leven in het Noordpoolgebied, maar zo af en toe maakt een dier een uitstapje, een verre zwemtocht. Voordat Freya in de Waddenzee werd gesignaleerd zwom ze voor de Deense en Duitse kust. In het Nederlandse Waddengebied maakte ze een tussenstop bij Schiermonnikoog, Terschelling, Harlingen en Den Helder, waar ze rust vond op een duikboot van de Walrus-klasse.

In 1976, 1981 en 1998 dook er ook al eens een walrus op in de Waddenzee en vele Amelanders kunnen zich het enorme beest op het strand nog levendig herinneren.

In het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren is er ook over te lezen.

zie hieronder een bericht in het blad Zoogdier uit december 1998

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *