Walrus in Harlingen

Geplaatst op: 30 september 2021 - Categorie: Wadden & Natuur

HARLINGEN - De walrus die sinds enkele weken in de Nederlandse Waddenzee rondzwemt is vanochtend gezien in de buurt van de haven van Harlingen. Het Zeehondencentrum heeft het dier geobserveerd en zij lijkt, afgezien van wat oppervlakkige verwondingen aan de voorpoten, in goede conditie. Het centrum roept op om de walrus vooral ruimte te geven.

Het gaat om de walrus die al een aantal maanden rondzwemt in de Waddenzee. Vanuit Denemarken en via Duitsland is het dier enkele weken geleden in Nederland aangekomen. Er zou nu sprake zijn dat de walrus ernstig gewond is, maar daar blijkt na beoordeling van de dierenartsen van het Zeehondencentrum Pieterburen geen sprake van.

Wel heeft het dier wonden aan de voorpoten, maar deze heeft ze in Duitsland al opgelopen en deze lijken te herstellen. Dit is bekend doordat de grote Europese zeehondenopvangcentra samen werken en informatie uitwisselen over dergelijke dieren. Belangrijk is dat de walrus vooral rust en ruimte krijgt en het centrum roept dan ook op om de walrus niet te benaderen.

Het Zeehondencentrum heeft in het verleden één keer gepoogd een walrus op te vangen. Maar dat bleek geen doen met een dier van honderden kilo’s zwaar. Recentelijk is met een geval van een walrus in Ierland, die met een omweg via Spanje terug naar Ierland en toen naar IJsland is gezwommen, gebleken dat avontuurlijke walrussen zich goed kunnen redden en uiteindelijk ook weer zelfstandig richting hun oorspronkelijke leefgebied zullen trekken, mits rust gegeven.
Bron Zeehondencentrum Pieterburen

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?