Wakkere Wegwerpers tour langs scholen

MAASTRICHT – Maandag 31 augustus start de Wakkere Wegwerpers tour langs scholen met een kick-off door basisschool De Wyck en EU vice president Frans Timmermans. De leerlingen en Timmermans geven het startschot geven voor de 550 km expeditie door Nederland. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga (47) gaat na dit uitzwaai moment in 16 dagen van Maastricht naar Schiermonnikoog suppen en windsurfen.

Afvalscheiden in de klas

Doel van de tocht is 'afvalscheiden in de klas vanzelfsprekend en eenduidig maken'. Door ingewikkelde wet- en regelgeving is er maar een klein deel van de basisscholen dat momenteel zijn plastic afval scheidt.

Tinga: "Scholen moeten als leeromgeving voor kinderen het goede voorbeeld geven voor een duurzame leefstijl. Hergebruik en vermindering van afval verdient veel meer aandacht. Bovendien bestaat een collectieve wens vanuit afvalinzamelaars, verwerkers, scholen en gemeenten om het scheiden van afval op scholen mogelijk te maken. Sommige partijen zijn er al heel lang mee bezig maar lopen vast op de regelgeving."

Tour langs scholen

Tijdens de tour zal de Plastic Soup Surfer met zijn camerateam op bezoek gaan bij scholen, wethouders, politici, recyclers en plastic-activisten. De campagne roept basisschoolleerlingen op om een petitie te starten binnen hun school en daarmee naar de burgemeester te stappen. De Plastic Soup Surfer rijkt de leerlingen daartoe een handleiding aan met ideeen voor ludieke campagne acties en een in te vullen petitievel.

De route over het water leidt van Maastricht via Nijmegen, Rotterdam, Gouda en Amsterdam naar het IJsselmeer dat windsurfend zal worden overgestoken. Via Leeuwarden, Dokkum en Lauwersoog finished de tour op 15 september op Schiermonnikoog na een oversteek van de waddenzee. De aankomst in Schiermonnikoog is tevens de aftrap van de online campagne waarbij zoveel mogelijk klassen en scholen worden opgeroepen afvalscheiden in hun klas mogelijk te gaan maken.

Corona & uitzwaai ceremonie

Tijdens de gehele tocht zullen de RIVM richtlijnen in acht worden gehouden. Door de recente uitbraak van corona in Brussel is daarom de bijdrage van Frans Timmermans online geworden. Via een live verbinding op de kade naast de Maas zal hij de leerlingen van de nabijgelegen basisschool de Wijck toespreken en na een korte persoonlijke boodschap de Plastic Soup Surfer afduwen. Hij 'geeft' daarbij de Plastic Soup Surfer symbolisch een koker met 'Wakkere Wegwerpers petities' mee om uit te delen aan de scholen die hij onderweg bezoekt.

Staatsecretaris Stientje van Veldhoven

Maandag 7 september zal de Plastic Soup Surfer samen met staatsecretaris Sientje van Veldhoven een basisschool in Gouda bezoeken. Zaterdag 12 september zal de Plastic Soup Surfer het IJsselmeer oversteken van Enkhuizen naar Stavoren.

tik Merijn Tinga in bij ZOEKEN om meer over de Plastic Soup Surfer te lezen

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *