Wadlopers worden ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed

LAUWERSOOG – Op vrijdag 3 juni heeft PvdA Kamerlid Lutz Jacobi op Lauwersoog het eerste werelderfgoedspeldje uitgereikt aan twee wadlopers, Ann Ackaert en Erik de Reu uit Gent. Jaarlijks gaan er duizenden mensen wadlopen, Wadloopcentrum Pieterburen gaat de gasten meer vertellen over het werelderfgoed en het belang ervan voor de wereld. De wadlopers zijn allemaal potentiële ambassadeurs van de Waddenzee.

Nico Bakker, voorzitter van Wadloopcentrum Pieterburen (wadlopen.com), benadrukte het belang van de Werelderfgoedstatus. Hij ziet de wadloopgidsen als belangrijke ambassadeurs om het Waddengebied te promoten bij de wadlopers. Deze mensen kunnen na het genieten op het wad zelf ook ambassadeurs van Waddenzee Werelderfgoed worden. Jaap Verhulst van het ministerie van Economische zaken gaf aan hier erg blij mee te zijn, in feite past de ambassadeursfunctie bij ons allemaal. Bezoekers aan het gebied beseffen het misschien niet maar de Waddenzee staat op gelijke voet met de Great Barrier Reef en de Serengeti. Lutz Jacobi gaf aan dat ze erg blij is dat Waddenzee Werelderfgoed steeds beter zichtbaar wordt, langs de snelweg staan mooie borden en met de actie van Wadloopcentrum Pieterburen wordt de zichtbaarheid echt vergroot, misschien krijgen we wel 3500 ambassadeurs erbij. Ze gaf ook aan dat ze erg blij is dat er de laatste jaren steeds meer Belgische gasten komen wadlopen.

Het ambassadeursspeldje is ontwikkeld door Nederland, Duitsland en Denemarken. De gidsen van Wadloopcentrum Pieterburen gaan tijdens hun tochten het verhaal van Werelderfgoed Waddenzee vertellen om de mensen bewust te maken dat ze zich in een uniek gebied bevinden waar we voorzichtig mee moeten zijn. De stichting heeft de speldjes zelf aangeschaft omdat ze het ook hun verantwoordelijkheid vinden om de gasten een boodschap mee te geven.

De Waddenzee is in 2009 aangewezen tot werelderfgoed. Het is een natuurlijk werelderfgoed dat we delen met Duitsland en Denemarken. De Waddenzee onmisbaar voor de  wereldwijde biodiversiteit, het is het grootste intacte getijdengebied en je kunt er nog dagelijks zien hoe het land gevormd wordt, omdat we deze zaken goed beschermd hebben is de Waddenzee uitgeroepen tot Unesco werelderfgoed.

 lees hier meer over de Waddenzee als Werelderfgoed

volg ook Waddenpost als u meer over het Werelderfgoed wilt lezen

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *