Waddenvlag voor alle Waddeneilanden

BALLUM – Oud-raadslid van Texel, Gerbrand Poster, heeft een Waddenvlag ontworpen. Het dundoek met de kleuren van de TVTAS moet de algemene vlag van de Waddeneilanden worden, is zijn idee. Het benadrukt de samenwerking en moet een symbool van eenheid worden. De vlag is tevens een signaal aan Den Haag om uit te stralen dat de Waddeneilanden een apart gebied zijn waarvoor soms eigen regels moeten gelden.

Poster zou wel een Waddenprovincie willen en besprak dat al eens bij Plasterk, maar de minister wil daar niet aan. De introductie van de vlag is een persoonlijk project van het oud-raadslid. Hij ziet de Waddenvlag graag op de gemeentehuizen van alle Waddeneilanden wapperen en voert daar campagne voor. Het dundoek is al in productie genomen en bij Faber Vlaggen te bestellen. Tot nu toe zijn er tien vlaggen verkocht en een van die tien is op Ameland terechtgekomen, bij raadslid Dirk Brouwer.

De Texelse politicus zat decennia in de raad van Texel en was altijd een warm pleitbezorger van samenwerking.

Vorige week was er in Harlingen weer een vergadering van het samenwerkingsverband en daar hield Poster zijn pleidooi. Hij kreeg de toezegging dat de vertegenwoordigers zijn vlag zouden voorleggen aan de gemeenteraden van hun eiland. Afgevaardigde van Ameland, Dirk Brouwer, deed dat gisteravond in de raadscommissievergadering.

Veel animo was er niet onder de raadsleden en het college. Burgemeester Albert de Hoop verwoordde het aldus: “Als iemand die vlag wil kopen dan moet hij dat vooral doen.“ De gemeente heeft een vlagprotocol, zegt de burgemeester, en daar past deze Waddenvlag vooralsnog niet bij.

Het ziet er naar uit dat Brouwer een negatief antwoord heeft voor Poster.

Wat vindt u? Moet de vlag van de Waddeneilanden op het gemeentehuis wapperen of niet?

Stemmen – tot 11 april – kan hier

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *