Waddengoud receptenwedstrijd

BUITENPOST – De drie nominaties van de Waddengoud receptenwedstrijd zijn bekend: lamsvlees in witte wijn met een aardappeltaartje en geroosterde strandbietjes; Terschellinger vlierbloesempannenkoeken met cranberryijs en vlierbloesem likeur; en vlierbereidingen van krab van ’t Wad. Op 9 oktober vindt de finale plaats tijdens de Waddengoud Culinair in restaurant Amuse van het Leeuwarder Friesland College. TV-kok Reitse Spanninga is voorzitter van de jury die een uiteindelijke winnaar aanwijst.

In totaal werden 14  recepten ingezonden voor de receptenwedstrijd. Een zestal beoordelaars hebben blind en onafhankelijk van elkaar alle recepten onder de loep genomen. Onder andere chef-kok Gilbert van der Heide van restaurant Frouckje State (1 Michelinster) heeft zijn culinair oog over de recepten, waaronder één uit België, laten glijden. Uit de overall score zijn de drie beste recepten genomineerd. De bedenkers van deze genomineerde recepten strijden tijdens de finale tegen elkaar om de titel ‘Keukenprins of –prinses van ’t Wad’. 

Genomineerden

De bedenker van het recept ‘lamsvlees in witte wijn’ is Lisette Bossert uit Rosmalen, mevrouw Stienstra-Schukken uit Hoorn-Terschelling zit achter de vlierbloesempannenkoeken en Marco Muis uit Gouda bedacht de vlierbereidingen van krab. Tijdens de finale doen koks van het Friesland College hun best om van de genomineerde recepten tastbare gerechten te maken. De genomineerden mogen helpen of aanwijzingen geven. 

Jury

Een jury beoordeelt de gerechten vervolgens op smaak, presentatie en meest passend bij de Waddenregio. Uiteindelijk blijft één winnaar over. Naast de bekende Friese tv-kok Reitse Spanninga, bestaat de jury uit de winnaar van de gouden koksmuts Guido Panjer, directeur van de Waddenvereniging Hidde van Kersen en chef-kok van Sir Sèbastian Jan Gerard van der Wal. 

Waddengoud Culinair

De organisatie van de Waddengoud Culinair, waar de receptenwedstrijd onderdeel van is, is in handen van Fryslân Culinair, Friesland College en Stichting Waddengroep. Andere onderdelen van het culinaire evenement zijn de National Gastronomy Award Waddensea en een culinaire proeverij.

De Waddengoud Culinair is 9 oktober van 11.30 uur tot 13.30 uur in het Friesland College (middelbare hotelschool) aan de Julianalaan 97 te Leeuwarden.

Bron: Stichting Waddengoud

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *