Waddengasten op Noordelijk Film Festival

HARLINGEN – 50-jarige Waddenvereniging te gast met eigen programma op Noordelijk Film Festival.

De Waddenvereniging sluit in samenwerking met het Fries Film Archief haar jubileumjaar af met een waddenspecial op het Noordelijk Film Festival, dat van 11 tot en met 15 november plaatsvindt in Leeuwarden. Hoogtepunt van de special is de talkshow Waddengasten op zondag 15 november. Bekende Nederlandse filmmakers vertellen over hun werk en band met de Wadden aan de hand van fragmenten uit hun eigen documentaires. De waddenspecial bestaat verder uit een fototentoonstelling en de vertoning van een tweetal Waddenfilms.

De samenwerking tussen de Waddenvereniging, het Fries Film Archief en het Noordelijk Film Festival is tot stand gekomen naar aanleiding van het vijftigjarig jubileum van de Waddenvereniging. Jojanneke Drijver, voorlichter bij de Waddenvereniging, filmrecensent bij het Friesch Dagblad en gespreksleider bij Waddengasten: ‘Deze samenwerking is dé manier om het waddengevoel over te brengen op een breder publiek. Net zo veranderlijk als de natuur van het waddengebied is ook de manier waarop het wad door de verschillende filmmakers wordt verbeeld. Bij de een is het filmen van de bedreigingen een vorm van natuuractivisme, de ander wil vooral de schoonheid van het gebied laten zien. Er zijn filmmakers die voor de Waddenzee kiezen omdat het een van de weinige plekken is waar nog wilde natuur is, een ander is vooral gefascineerd door de eigenzinnige en onafhankelijke houding van de eilanders. Samen geven ze een prachtige kijk op de veelzijdigheid van het gebied.’

Waddengasten

Tijdens de talkshow Waddengasten gaat de Waddenvereniging met een aantal bekende Nederlandse documentairemakers in gesprek. Zo vertelt Hans den Hartog over zijn documentaire De Vogelwachter, waarin hij het gepassioneerde werk van enkele vogelwachters op Terschelling, Engelsmanplaat en Rottumerplaat volgt. Ook Ruben Smit, bekend van De Nieuwe Wildernis, schuift aan. Hij is druk bezig met twee nieuwe documentaires over de Waddenzee, waaronder de verfilming van een oud filmscript van Bert Haanstra dat vorig jaar werd teruggevonden in het archief van de Waddenvereniging. Andere deelnemers zijn Magda Augusteijn met haar film Terug aan de zee over de verdwijning van Rottumeroog en Rob de Wind die de film Waddenzee, onze laatste wildernis maakte. De show wordt afgesloten met de vertoning van Wadden boven Water, de korte klassieker uit 1988 van Kees Hin. Ook hij neemt deel aan de talkshow. In de film schetst hij een portret van de bewoners van het waddengebied, hun relatie tot het gebied en hun conflict met de opdringerige, regelgevende buitenwereld. Waddengasten vindt plaats op zondag 15 november van 12.30 tot 14.45 uur in de Bentacera zaal in de Harmonie. Tickets kosten € 9,00 en kunnen besteld worden via de website van het Noordelijk Film Festival of aan de kassa.

De krachtige documentaire De Vogelwachter, die aan bod komt in de talkshow, wordt tijdens het festival ook tweemaal geheel vertoond. Daarnaast is ook de speelfilm De Ketelmannen van Groninger Rene Houwen te zien. In de LC-foyer van de Harmonie is een Wadden loungeplek gemaakt, waar prijswinnende foto’s te zien zijn van een eerder gehouden Waddengasten fotowedstrijd in samenwerking met het Fries Film Archief, ROOTS magazine en het Noordelijk Film Festival.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *