Waddenfondsgeld voor methaanbrandstof

LEEUWARDEN – Ameland krijg uit het Waddendfonds voor innovatieve methaanbrandstofcellen. Er worden 45 brandstofcellen geplaatst, getest en stroom opgewekt in het project ‘Methaanbrandstoffen op Ameland’ . Met deze brandstofcellen wordt aardgas (methaan) omgezet in elektriciteit. De cellen worden geplaatst bij ondernemers en bij de gemeente. Het innovatieve project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Waddenfonds van € 740.226. Dat heeft het Dagelijks Bestuur van het Waddenfonds besloten. De totale investeringskosten van het project zijn € 1.850.565.

Samenwerking

Bij het project wordt samengewerkt door de gemeente Ameland met Republiq Power, lokale ondernemers en installateurs, netbeheerder Liander, Gasterra, de NAM, Duurzaam Ameland en een kennisinstituut.

Stroomvoorziening

Doel is het effect meten van de brandstofcellen op de stroomvoorziening op het eiland. Ook worden experimenten uitgevoerd. Het project is ook een aanzet tot een lokale ‘smart grid’. Dit is het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van energie. Het project heeft daardoor een sterk raakvlak met het project Zonnecollectief Ameland. Bij succesvolle afronding van het project Methaanbrandstofcellen is opschaling van het aantal brandstofcellen mogelijk. Dit om de wisselende opbrengst van het zonnepark te compenseren.

Innovatief

Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van het Waddenfonds Tineke Schokker: “Een mooi innovatief project. Het draagt bij aan het verduurzamen van de Waddeneilanden. Goed dat het Waddenfonds hieraan bijdraagt.”

Het Waddenfonds verleent deze keer aan drie projecten in totaal 3,4 miljoen Euro subsidie. Met deze drie projecten wordt 8,9 miljoen Euro geïnvesteerd in het Waddengebied.

>>> lees hier over Duurzaam Ameland

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *