Waddenfondsgeld voor methaanbrandstof

Geplaatst op: 27 oktober 2013 - Categorie: Duurzaam & Milieu

Duurzaam Ameland

LEEUWARDEN – Ameland krijg uit het Waddendfonds voor innovatieve methaanbrandstofcellen. Er worden 45 brandstofcellen geplaatst, getest en stroom opgewekt in het project ‘Methaanbrandstoffen op Ameland’ . Met deze brandstofcellen wordt aardgas (methaan) omgezet in elektriciteit. De cellen worden geplaatst bij ondernemers en bij de gemeente. Het innovatieve project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Waddenfonds van € 740.226. Dat heeft het Dagelijks Bestuur van het Waddenfonds besloten. De totale investeringskosten van het project zijn € 1.850.565.

Samenwerking
Bij het project wordt samengewerkt door de gemeente Ameland met Republiq Power, lokale ondernemers en installateurs, netbeheerder Liander, Gasterra, de NAM, Duurzaam Ameland en een kennisinstituut.

Stroomvoorziening
Doel is het effect meten van de brandstofcellen op de stroomvoorziening op het eiland. Ook worden experimenten uitgevoerd. Het project is ook een aanzet tot een lokale ‘smart grid’. Dit is het in evenwicht brengen van vraag en aanbod van energie. Het project heeft daardoor een sterk raakvlak met het project Zonnecollectief Ameland. Bij succesvolle afronding van het project Methaanbrandstofcellen is opschaling van het aantal brandstofcellen mogelijk. Dit om de wisselende opbrengst van het zonnepark te compenseren.

Innovatief
Voorzitter van het Dagelijks Bestuur van het Waddenfonds Tineke Schokker: “Een mooi innovatief project. Het draagt bij aan het verduurzamen van de Waddeneilanden. Goed dat het Waddenfonds hieraan bijdraagt.”
Het Waddenfonds verleent deze keer aan drie projecten in totaal 3,4 miljoen Euro subsidie. Met deze drie projecten wordt 8,9 miljoen Euro geïnvesteerd in het Waddengebied.

>>> lees hier over Duurzaam Ameland

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?