Waddenfonds: Ameland ontevreden

Geplaatst op: 08 februari 2011 - Categorie: Ameland & Eilanden

BALLUM – “Het Amelander gasveld is het grootste gasveld van de wadden, de aardgasbaten voor de staat bedragen tien miljard en oost-Ameland is al tientallen centimeters gedaald. Wij mogen daarvoor compensatie verwachten.” Raadslid Rudolf Teuben verwoordt de ontevredenheid over de verdeling van het Waddenfonds. Het enige dat Ameland er tot nu toe uit heeft weten te slepen zijn honderd energiezuinige HRe-ketels. Van dat project draaien inmiddels 60 ketels.

Ook burgemeester Albert de Hoop is er niet content over, dat de door de eilanden ingediende projecten niet scoren voor vergoeding uit het fonds. Ameland vroeg een bijdrage uit het Waddenfonds voor het aanpassen van de strandovergangen en ook de STAM en de provincie dienden plannen voor het eiland in, die geen van alle werden toegekend.
“De minister legt geen enkele relatie tussen de plek waar gas gevonden wordt en de plek waar het geld naar toe gaat.” Er bestaan op de eilanden veel frustraties over de toezegging van de eerste drie tenders.

Het plan om Waddenfondsgeld aan Heerenveen te geven slaat ook al nergens op, vindt de burgemeester. “Sinds wanneer is Thialf aan de Waddenzee gelegen?” Er heerst veel onzekerheid over het Waddenfonds. Men wil robuuste plannen, weet de burgemeester. “Drie plannen en dan is het fonds leeg,” voorspelt hij. Of het gaat naar de visserij, is de vrees.

>>> lees hier meer over de raadscommissievergadering van 7 februari 2011

>>> beluister hier burgemeester Albert de Hoop op Omrop Fryslân

Naar nieuwsoverzicht
Ads door PA
Gesponsorde links:
Hier adverteren?