Waddeneilanden op TV

HILVERSUM – Zondag 2 mei en zondag 9 mei staan de Waddeneilanden in WOII centraal in twee TV uitzendingen.

 

Op 2 mei is op Nederland 2 om 14:00 uur “Tot elkaar veroordeeld” te zien.

 

De Tweede Wereldoorlog op de Waddeneilanden

 

Eén gebied in Nederland had een totaal ander verloop van WOII. En wel op de Waddeneilanden. Op de eilanden waren veel Duitse militairen gelegerd. Zij kwamen terecht in hechte en geïsoleerde gemeenschappen. De Duitse militairen vonden de eilanden een prima plek, vechten aan het Oostfront was wel even wat anders. De meesten gedroegen zich vreedzaam. Dat zorgde ervoor dat de verhoudingen veelal niet op scherp kwamen te staan. Onderhuidse gevoelens speelden er daarentegen genoeg. Ondanks de vijf relatieve rustige oorlogsjaren spreken de ‘ervaringsdeskundigen’ van een beklemmende tijd.

 

De tweede uitzending op zondag 9 mei heet “Oorlogsavontuur” en wordt om 14:00 uur op Nederland 2 uitgezonden.

 

Kind op een Waddeneiland tijdens WOII

Waddeneilanden zijn kinderparadijzen om op te groeien. Echter niet in WOII. In vergelijking tot de rest van Nederland had WO2 een totaal ander verloop. Voor kinderen betekende het dat er op veel plaatsen niet gespeeld mocht worden, het strand lag vol met mijnen en de Duitsers waren beangstigend. Maar toch was er ook voldoende gelegenheid om kattenkwaad uit te halen. Of, zoals sommigen het zagen, ‘sabotage’ te plegen.

 

 © Persbureau Ameland 2010, op dit artikel rust copyright.

 

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *