Wadden hadden wel eerder hittegolf

HOLLUM – Op de Wadden werd afgelopen dagen een hittegolf gemeten en de Leeuwarder Courant meldde dat dit nog nooit eerder was voorgekomen. “Dat is niet geheel juist,” zegt Theo Kiewiet uit Nes. Hij kijkt vaak naar de lucht en maakt van bijzondere weerfenomenen graag foto’s. “Zowel augustus 1975 als augustus 1997 hadden de Wadden een regionale hittegolf, met op Schiermonnikoog een serie van vier tropische dagen,” weet Kiewiet. “Ook Ameland had toen wellicht een hittegolf met vergelijkbare temperaturen.” Jan Bakker van de Pietje Miedeweg had toen een officieel weerstation in de polder tussen Hollum en Ballum.

Op vrijdag schrijft Kiewiet: “Nu hebben Vlieland en Terschelling voor het eerst ook een hittegolf samen met Ameland en Schier. Den Helder (De Kooy) deze keer niet, die heeft één dag tekort met 30+C.” Afgelopen zaterdag voldeed ook den Helder aan de criteria van een hittegolf: ten minste vijf dagen achtereen met een maximumtemperatuur van 25 graden of meer en ten minste op drie dagen de maximumtemperatuur 30 graden

Kiewiet, die ook over het weer schrijft op de website Weerwoord.be meldt over het weer op de Waddeneilanden: “Het gebeurt maar heel af en toe dat het in het Waddengebied minstens 30,0 graden wordt. In hete zomers doen de Wadden met vooral een stevige zuidoostenwind goed mee met de warmte, vooral bij laagwater. Zo liep de temperatuur al op 7 juni 1996 op Terschelling op tot bijna 30 graden. Dit is extreem vroeg in de zomer. Vooral later in de zomer, als het water in de Waddenzee flink is opgewarmd, zijn tropische maximumtemperaturen mogelijk. Zo werd het op 24 juli 1994 langs de hele Waddenkust tropisch, tot 32 graden op Terschelling. In de Waddenzee werd toen zelfs 27 graden gemeten. Zowel augustus 1975 als augustus 1997 hadden de Wadden een regionale hittegolf, met op Schiermonnikoog een serie van vier tropische dagen. De warmste dag was 4 augustus 1990 toen Schiermonnikoog 32,8 graden registreerde. Warm was in het Waddengebied ook 9 juli 2010 met 30 á 31 graden op de Waddeneilanden en 33 graden in Lauwersoog. Op 19 juli 2014 werd op Vlieland 31,9 graden gemeten en in Hoorn op Terschelling wees de thermometer 31,3 graden aan.”

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *