Wachten op hoog water bij Holwerd

HOLWERD – 'Wachten op hoog water' is een beeld van Jan Ketelaar. Het beeld bestaat uit twee, van metaal gelaste, vrouwen van vijf meter hoog. Een volle vrouw en een dunne vrouw. Ze kijken uit over de kwelders en de Waddenzee, met de veerboten en Ameland in de verte. De beelden kunnen een kwartslag draaien en kijken dan naar elkaar. Dat wil Ketelaar wil in 2023 gaan doen.

Het beeld gaat over de zoektocht naar balans en uitwisseling. De dikke vrouw staat voor overdaad, en de dunne vrouw voor ‘te weinig’. Een groot deel van de wereldbevolking leeft in overdaad en heeft bijvoorbeeld last van obesitas, terwijl een ander deel van de wereldbevolking te weinig heeft om zich goed te kunnen ontwikkelen en zelfs ondervoed is. ‘Wachten op hoog water’ refereert ook aan vluchtelingen die in hun gestrande levensscheepje wachten op hoog water om hun weg te vervolgen. En het staat voor een laconieke houding ten opzichte van de rijzende zeespiegel.

Deze werelden ontmoeten elkaar op de dijk en bezoekers kunnen tussen de beelden in gaan staan en beide vrouwen bij de hand pakken en een verbinding tot stand brengen.

Op 6 december 2018 werd het beeld van de volle vrouw geplaatst en op 14 december werd het officieel onthuld, beide in aanwezigheid van de beeldhouwer. Het tweede beeld komt in 2019.

Jan Ketelaar is een kunstenaar uit Friesland die woont en werkt in Drachten. Onder de naam Potzenmakerij Ketelaar maakt hij zogenaamde potzen: serieuze grappen.

Ketelaar exposeerde o.a. in Portugal, Bremen en New York. In 2014 werd zijn koninklijk hek, in de vorm van een bank bestaande uit lindebladeren, geplaatst rondom de eerste koningslinde in Nederland. Die boom en dat hek staan in het centrum van Leeuwarden.

Hij is voornamelijk beeldhouwer maar schrijft en publiceert ook gedichten. Daarnaast organiseert hij als potzenmaker literaire en culturele bijeenkomsten en is hij plannenmaker.

De vordering van de beelden is te zien in de werkplaats van Jan Ketelaar, die iedere zaterdag is geopend voor publiek. Het eerste beeld is klaar, de magere vrouw in aanbouw.

De beeldengroep maakt deel uit van de route Expeditie Sense of Place, dat bestaat uit diverse kunstprojecten langs de waddenkust. In 2016 werd een crowdfunding actie opgezet om de realisering van het beeld mogelijk te maken.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *