Waarschuwing niet de weg op te gaan voor noordoosten blijft van kracht

LEEUWARDEN – De waarschuwing van Rijkswaterstaat om in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe niet de weg op te gaan blijft van kracht. Het KNMI heeft voor deze provincies een weeralarm (code rood) afgegeven. De ijzel zorgt voor zeer verraderlijke gladheid waardoor al tientallen voertuigen door glijpartijen van de weg zijn geraakt. De situatie zal naar verwachting tot donderdagavond aanhouden.

Weersverwachting

Tot en met woensdagavond verwacht het KNMI ijzel in de drie noordelijke provincies. Voor de provincies Flevoland, Overijssel, het noorden van Gelderland en op de Wadden blijft code oranje (extreem weer) van kracht. Ook in de kop van Noord-Holland en West-Friesland kan het plaatselijk glad zijn door ijzel. Morgenochtend trekt vanuit het zuidwesten regen over het land. Naarmate de regen verder de drie noordelijke provincies bereikt gaat de neerslag over in ijsregen, ijzel en sneeuw. Rijkswaterstaat verwacht daarom dat de zeer gevaarlijke rijomstandigheden tot donderdagavond aanhouden.

Gladheidbestrijding

Rijkswaterstaat strooit sinds afgelopen weekend volop vanwege de winterse omstandigheden in het noordoosten van het land. Er is tot nu toe ruim 5,5 miljoen kilo zout gestrooid. Naast strooiwagens zet Rijkswaterstaat ook beide Firestorms (calamiteitenmachines) in. Ondanks alle inzet van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen.

IJzel

Het bestrijden van ijzel is lastiger dan van sneeuw. De winterse neerslag bevriest zodra die op het koude wegdek komt en vormt een ijslaag bovenop het zout. Hierdoor kan er in een korte tijd een zeer glad wegdek ontstaan. Door de ijslaag vindt vermenging met strooizout niet direct plaats. Pas als de bovenlaag zacht is, wordt het zout door het verkeer ingereden en wordt het minder glad.

⇒ lees hier meer over het fenomeen IJzel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *