Waarom het donker moet blijven

GRONINGEN – Het programma Donkerte van de Wadden lanceert de ‘Donkerte’ website. De duisternis beleefbaar maken, dát is waar het programma Donkerte van de Wadden voor staat. Door toeristen, bewoners en ondernemers de kracht, pracht en waarde van donkerte te laten ervaren langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden, wil het programma Donkerte van de Wadden de bewustwording over de noodzaak van het behoud van deze duisternis vergroten. Vanaf nu kan iedereen voor meer informatie over donkerte terecht op www.donkertevandewadden.nl

Nieuwe website Donkerte van de Wadden

Achter de schermen is er samen met de deelnemende organisaties en Visit Wadden hard gewerkt aan een nieuwe website, waarop iedereen vanaf nu terecht kan voor een eerste kennismaking met de donkerte- en kennisprojecten. Deze inhoud wordt de komende tijd steeds verder uitgebouwd, met onder andere een activiteitenkalender, actualiteiten en wetenswaardigheden.

Waarom donkerte is

Er is steeds meer bekend over de rol die een donkere nacht speelt in het welbevinden van mens, dier en biodiversiteit in het algemeen. Kunstlicht heeft invloed op de gezondheid van de mens. Het verstoort de biologische klok en zorgt daardoor voor meer kans op aandoeningen zoals obesitas, depressie en slaapstoornissen. Niet alleen de mens is afhankelijk van licht, ook planten en dieren. Vogelsoorten die niet weten wanneer ze moeten migreren, insecten die hulpeloos afvliegen op lantaarnpalen en schildpadbaby's die niet weten hoe ze de oceaan moeten vinden: het zijn allemaal gevolgen van lichtvervuiling. Kunstlicht ontwricht ecosystemen.

Denk daarnaast aan de sterrenhemel. Vroeger waren er duizenden sterren aan de hemel waar te nemen, maar tegenwoordig zijn er in een grote stad slechts een handjevol te zien. Als er niks gebeurt, verdwijnt de kernkwaliteit donkerte en is over vijfentwintig jaar nergens in Europa de Melkweg nog te zien. Een van de weinige plekken waar donkerte nog echt is te ervaren, is het Werelderfgoed Waddenzee.

Donkerte van de Wadden 

Met het programma Donkerte van de Wadden wordt de duisternis als bijzondere kernkwaliteit van het Waddengebied vanuit verschillende invalshoeken toegankelijk en zichtbaar gemaakt. Er ontstaat de komende jaren een snoer van locaties langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden, waar iedereen zelf de nacht kan ervaren. Het programma Donkerte van de Wadden wil met de ervaring van de donkerte het duurzaam toerisme in dit gebied stimuleren.

Over het programma Donkerte van de Wadden

Donkerte van de Wadden is een initiatief van de drie noordelijke Natuur- en Milieufederaties (Noord-Holland, Friesland en Groningen), de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de drie noordelijke provincies (Noord-Holland, Friesland en Groningen).

Visit Wadden

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *