VVD: Maatwerk eilanden Huisvestingswet

DEN HAAG – Op 3 maart 2014 wordt de Huisvestingswet behandeld in de Tweede Kamer. De nieuwe Huisvestingswet beperkt zich tot de huurmarkt. Daardoor kunnen in de gemeentelijke huisvestingsverordening geen regels met betrekking tot de verdeling van de woonruimte meer worden opgenomen voor de koop van woningen. De VVD vindt dit een goede zaak, want keuzevrijheid en vrije vestiging is belangrijk voor mensen.

De koopwoningmarkt op de Waddeneilanden is echter volstrekt anders dan die in de rest van het land door het “insulaire karakter”. Er kunnen weinig tot geen nieuwe woningen bijgebouwd worden op de Waddeneilanden, ook door alle regelgeving op het gebied van natuur. Mensen kunnen niet simpelweg een huis in een andere, naastliggende gemeente kopen. Als ze werken op de eilanden en dus economisch gebonden zijn, is de reistijd dan simpelweg veel te groot. Eilanders moeten nog wel gewoon een huis kunnen kopen op de eilanden als dat nodig is. De koopwoningen op de eilanden moeten niet allemaal gekocht worden door mensen die niet economisch gebonden zijn aan het eiland.

De VVD ziet dat probleem en dient daarom bij de behandeling van de Huisvestingwet een amendement in dat ervoor zorgt dat de Waddeneilanden de mogelijkheden die ze nu hebben ook houden.

VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries: “De zeer specifieke situatie van de woningmarkt op de Waddeneilanden rechtvaardigt maatwerk. De VVD wil dat maatwerk in de nieuwe Huisvestingswet mogelijk maken. De Waddeneilanden kunnen dan zelf bepalen of ze hier ook gebruik van willen maken. Het kan niet zo zijn dat door deze nieuwe Huisvestingswet eilanders straks niet meer een huis kunnen kopen op de eilanden.”

Tijdens het debat over de Huisvestingswet heeft minister Stef Blok gezegd dat hij dat problematiek op de Waddeneilanden begrijpt en oordeelde positief over het amendement. Hij laat het besluit hierover aan de Tweede Kamer.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *