Vuurtoren Ameland weer rood-wit

HOLLUM – De vuurtoren van Ameland krijgt langzaam zijn oude bekende gedaante terug. De toren werd speciaal voor de Ameland Kunstmaand in november beschilderd met zeehonden, bruinvissen, potvissen en duikers door kunstenares Rachel van Balen. Zij begon half oktober met haar kunsttoren en was voor de opening van de Kunstmaand op 5 november klaar.

Het kunstproject deed wat stof opwaaien op het eiland. Sommige Amelanders geloofden niet dat in de herfst met regen en wind aangebrachte verf zou blijven zitten en ze vertrouwden niet dat meteen na de Kunstmaand de toren in zijn oude glorie zou worden gesteld. Ook waren er veel twijfels bij de toestemming om een baken als de vuurtoren zomaar van een ander decor te voorzien. Van die toestemming had Stichting Kunstmaand zich wel verzekerd. Zowel de eigenaar van de toren, gemeente Ameland, als Rijkswaterstaat die wat te zeggen heeft over de lichtkoepel, gaf toestemming. De leverancier van de verf, firma Hodij Coating, weet welke verf voor een dergelijk klusje geschikt is en de verf die werd aangebracht door de kunstenares hield het de hele maand november uit. De wind en regen speelden Van Balen wel parten tijdens het schilderen – het was soms niet fijn vertoeven in het bakje aan de kraan, aan de buitenkant en op grote hoogte – maar ze kreeg haar kunsttoren ruim op tijd in de verf.

Het bezwaar dat Ameland nog maanden na november met een toren met bruinvissen en andere zoogdieren opgescheept zou zitten werd meteen de eerste dag van december weerlegd door de bouw van steigers. Inmiddels is men bezig met de schoonmaak van de toren en komen langzaam maar zeker de rode en witte strepen tevoorschijn.

Het kunstproject kreeg de medewerking van gemeente en Rijkswaterstaat omdat de toren toch al op de nominatie stond voor een schoonmaak- en schilderbeurt. Dat stond voor 2017 op het programma en daar is nu een maand eerder mee begonnen. De opknapbeurt kan in totaal drie maanden in beslag nemen.

⇒ lees hier meer over de vuurtoren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *