Vulkaan bij Ameland

HILVERSUM – Op Ameland allemaal even het opnameapparaat instellen, want op dinsdag 6 december begint ‘Nederland van Boven’, een bijzondere serie van de VPRO. We zien ondermeer de vulkaan bij Ameland. (De website van TNO spreekt over een vulkaan onder Ameland, maar eigenlijk ligt hij onder Vlieland).

Vanuit vliegtuigen, helikopters en luchtballonnen wordt naar Nederland gekeken. Mede dankzij de Geologische Dienst Nederland van TNO is het mogelijk om nog een stap verder te gaan. Want hoe zit het eigenlijk onder de grond? Via kabels en leidingen worden gas, elektriciteit en water naar huizen getransporteerd. Die grondstoffen komen uit de ondergrond. We boren naar olie, gas en warmte zodat we er thuis warmpjes bij kunnen zitten. Maar ook alles wat je om je heen ziet komt uit de ondergrond. Zand en grind om huizen te bouwen, mineralen, metalen en nog veel meer. Voor de aflevering over de ondergrond is de VPRO naar het kernhuis van de Geologische Dienst Nederland gegaan.

Stem op benteWat we ook kunnen zien is een stukje van onze enige Nederlandse Zuidwalvulkaan die bij Ameland onder de Waddenzee ligt. De laatste keer dat die vulkaan overigens actief was, is in Jura geweest, zo’n 145 tot 160 miljoen jaar geleden.

VPRO programma ‘Nederland van Boven’

Vanaf dinsdag 6 december, NL1 om ± 22.15 uur

>>> lees hier meer over ‘Nederland van Boven’

 

Ameland Actueel

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *