Voorzitter PO-raad op werkbezoek op Ameland

BALLUM – Voorzitter van de PO-Raad, de Raad voor het Primair Onderwijs, Rinda den Besten is vandaag op Ameland voor een werkbezoek. De PO-Raad is een vereniging van de sector. De voorzitter gaat elke week het land in, maar was nog nooit op Ameland.

Ze praat er met afgevaardigden van het primair onderwijs van de Friese Waddeneilanden en laat zich informeren over de specifieke eilandonderwerpen op het gebied van onderwijs.

Waddeneilanden

In Ballum zitten met Rinda den Besten om tafel met: Carl Otten, directeur christelijk onderwijs Terschelling, Elisa de Jong, locatiecoördinator ’t Ienster in Ballum, Olga Wouters, directeur openbaar onderwijs Ameland, Adelien Buruma, bestuurslid samenwerkingsschool In de Mande op Schiermonnikoog, Willy Cupido, directeur openbaar onderwijs Terschelling, Jan Jaap Werkman, ambtenaar onderwijs voor de samenwerkende Waddeneilanden, Carla Plagge, voorzitter bestuurscommissie openbaar onderwijs (OPO) Ameland, Jester Nynke Schoustra, bestuurslid OPO Ameland, Diana van Dillen, bestuurslid OPO Ameland, Sjouke Winia, bestuurslid Koningin Wilhelminaschool, Berend van de Meer, directeur christelijke basisschool Koningin Wilhelmina, Bernard Kamsma, directeur BWS en na de zomer ook directeur openbaar basisonderwijs Ameland, Cora Hertsenberg, locatiecoördinator De Schakel in Hollum en Sjon de Haan, bestuurslid OPO Ameland.

Kleuren buiten de lijntjes

Ameland werkt samen met Vlieland, Terschelling en Schiermonnikoog. De ambtelijke ondersteuning van dat samenwerkingsverband gebeurt op Ameland en directeur openbaar onderwijs op Terschelling Willy Cupido heeft zes uur per week om zich voor die samenwerking in te zetten. Waddeneilanden moeten hun bijzondere positie bevechten en dat geldt ook op onderwijsgebied. De eilanden zetten zich bijvoorbeeld bijzonder in voor thuisnabij onderwijs voor alle eilandkinderen, ook voor de kinderen die, als ze op het vasteland hadden gewoond, naar een bijzondere school zouden zijn gegaan. Willy Cupido over die bijzondere positie: “Je moet altijd blijven uitleggen hoe het zit op de eilanden.” Ze legt het met haar collega’s van de Friese eilanden graag uit aan de voorzitter van de PO-Raad. “Op de eilanden houden we heel erg van kleuren, het liefst buiten de lijntjes. En dan krijg je de mooiste tekeningen.” De eilanden hebben wel hulp nodig om in Den Haag op het ministerie uitgelegd te krijgen hoe het werkt als je op een eiland woont en werkt en een school moet runnen. Een contactpersoon binnen de PO-Raad zou daar bij kunnen helpen.

Den Besten zegt alvast toe op zoek te gaan naar een contactpersoon Waddeneilanden.

Taart

Na de ochtendsessie gaat het gezelschap met een grote taartdoos naar basisschool ’t Ienster. Op 1 mei kreeg deze school van de inspectie te horen dat het was bevorderd van rood naar groen. Waar rood staat voor zwakke school hebben de kinderen en de onderwijzers de prestaties in een recordtempo uit het verscherpt toezicht gewerkt en zit ’t Ienster weer in het basisarrangement. Rinda den Besten overhandigde meer dan graag namens de PO-Raad een taart bij de school.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *