‘Petje’ van de vuurtoren wordt nog rood

HOLLUM – Het petje van de vuurtoren wordt nog geschilderd. Dat beloofde wethouder Nico Oud maandagavond tijdens de raadsvergadering. Hij antwoordde op een vraag van Jan Wijnberg (ABA) die eerst een compliment uitdeelde over het mooie en snelle schilderwerk van de toren en daarna een minpuntje onder de aandacht bracht. Het topje is niet meegenomen in de schilderbeurt.

In december 2016 en januari 2017 is de vuurtorenschacht van de landmark van Ameland volledig rood en wit overgeschilderd. De toren staat er weer prachtig glimmend bij. Wat afsteekt is het topje, dat nog mat is en wat kale plekken vertoont. Bij navraag bij gemeente en Rijkswaterstaat blijkt dat er wat onduidelijkheid was wie nu verantwoordelijk is voor de verfbeurt van het topje. RWS zegt dat de gemeente de opdrachtgever is en de gemeente noemt RWS als verantwoordelijke voor de koepel. De eigendomssituatie zit wat ingewikkeld in elkaar.

De gemeente heeft het even uitgezocht: "De in en op de toren aanwezige apparatuur ten behoeve van de zeeverkeerspost en het markeringslicht en alles wat daartoe in de meest brede zin toe behoort zijn eigendom van het Rijk. De top zelf is onderdeel van de vuurtoren als bouwwerk en eigendom van de gemeente." En zo zit het!

Het petje op het lichthuis is dus van de gemeente. Gemeente Ameland was opdrachtgever van de opknapbeurt van de schacht en dat is keurig binnen de planning afgewerkt. Dat geldt niet voor het deel waarvan de gemeente dacht dat het op het bordje van RWS lag: het dò'lke van de koepel. Niet RWS, maar de gemeente moet het rode mutsje onderhouden. 

Dat petje wordt nog bijgekleurd, zegt de wethouder. Voor het schilderen van het dò'lke is overigens geen steiger nodig. De steiger, die tot aan het lichthuis stond, werd in de eerste dagen van februari afgebroken.

De top zal niet even rood worden als de schacht. Van oudsher hebben de twee delen een eigen kleurcode. Ook als de top fris geschilderd wordt, zal hij in kleur afwijken van het rood van de banen.

het filmpje hieronder is van 1 februari 2017: de steigers zijn dan grotendeels afgebroken en de frisse toren komt tevoorschijn

lees hier meer over de Vuurtoren

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18280

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *