Voorlopig geen Commandeurvilla’s bij Nes

BALLUM – Kontour Vastgoed wil slopen, kappen en commandeursvilla’s bouwen aan het Stokershiem bij Nes, maar krijgt het gemeentebestuur van Ameland nog niet mee.

Teleurgesteld slaakt Hielke Tillema, projectontwikkelaar van Kontour, een diepe zucht.

Tillema is bijna een jaar in gesprek met de gemeente en verwachtte geen bedenkingen meer van gemeentezijde. Hij nam een maquette van het plan mee naar de raadszaal om te laten zien hoe mooi het kan worden. Het overtuigt de raadsleden en het college niet: het plan is te massaal en te groot opgezet voor het terrein en de raadsleden wantrouwen de verhuurverplichting.

Kontour prijst de huizen aan als “karakteristieke droomvilla’s, gebaseerd op de commandeurswoningen die op heel Ameland te vinden zijn.”

De 18 woningen staan gepland op de plek waar nu geschakelde bungalows staan, op het terrein dat Parel van Nes wordt genoemd, voorheen De Tuin van Hofker. De woningen worden bijna acht meter hoog en versierd met vlechtwerk en muurankers om het een zweem mee te geven van de glorietijd van de walvisvaarders. “Een echte Amelander sfeer komt naar boven,” zegt Tillema.

Na de voorbereidende fase dacht Kontour dat het wel goed zat. Het raadsvoorstel om tegen het plan te stemmen – de raad was unaniem – viel de projectontwikkelaar dan ook rauw op het dak. Kontour beraadt zich wat nu te doen.

 

>>> lees hier meer over de raadscommissievergadering van 4 april 2011

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18276

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *