Voetbalelftal maakt amok op Ameland

NES – De politie heeft zaterdag vier leden van een voetbalelftal uit de gemeente Súdwest-Fryslân aangehouden in een onderzoek naar diefstal van bier en frisdrank. Negen anderen worden later nog gehoord over de ernstige bedreiging van een taxichauffeur en de vernieling van het interieur van een taxibus. Het voetbalelftal heeft op advies van de politie had eiland eerder verlaten dan de bedoeling was.

Feest op strand

Het elftal was vrijdagmiddag op het eiland aangekomen en verbleef in een kampeerboerderij in Nes. Een deel van de groep bezocht ’s avonds een feest op het strand bij Hollum. Vier van hen gingen eerder weg en liepen langs een tentje op het strand. Daar vond één van hen bier en frisdrank, dat bestemd was voor het feest. Drie van vier besloten om een deel te stelen. Het bier en frisdrank werd mee genomen naar de kampeerboerderij. De rest van de stappende voetballers verliet vervolgens het strand en ging met de taxi terug. Tijdens deze reis werd de taxichauffeur ernstig bedreigd en werden vernielingen aangericht in de taxi.

Onderzoek politie

De taxichauffeur deed zaterdag aangifte bij de politie op het eiland en vertelde tegen de agenten dat hij nog nooit zo bang was geweest. Aangezien de verblijfplaats bekend was, gingen de agenten samen met medewerkers van het taxibedrijf naar de kampeerboerderij. Hier werden de boosdoeners aangewezen. Tegen het gehele elftal werd gezegd dat zij verantwoordelijk waren voor de geleden schade en dat ze moesten vertrekken van het eiland. Het deel van de groep, dat achtergebleven was in de boerderij en dus niets te maken had met de activiteiten van de andere teamleden, was erg boos en teleurgesteld. Zij verleenden volledige medewerking bij het onderzoek en waren zelf ook al van plan om het eiland te verlaten. De sfeer was verziekt en men wilde niet blijven.

Aanhouding verdachten

In verband met de beperkte politiecapaciteit op het eiland werd in overleg met het Openbaar Ministerie besloten om alleen de vier verdachten van de diefstal van het bier en de frisdrank aan te houden. Deze vier mannen in de leeftijd van 20 tot 24 jaar werden overgebracht naar het politiebureau. Na verhoor werd tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De namen van de negen voetballers, die verantwoordelijk waren voor de bedreiging van de taxichauffeur en de vernieling, waren ook snel bekend. Met hen is afgesproken dat zij op de vaste wal alsnog worden gehoord. Tegen hen zal dan ook proces-verbaal worden opgemaakt. Nadat dit alles was afgehandeld, verliet het voetbalelftal het eiland.

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18260

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *