Vlindertelling juli 2020

WAGENINGEN – Juli is dé vlindermaand bij uitstek. Daarom organiseert De Vlinderstichting van 4 t/m 26 juli de Landelijke Tuinvlindertelling. Om mee te doen is een keer tellen al voldoende. Maar vaker mag ook! Of je nu een tuin of een balkon hebt: iedereen kan meedoen. 

Hoe tel je vlinders?

Meedoen aan de tuinvlindertelling van 4 t/m 26 juli doe je zo: 

  • Loop een rondje door je tuin en tel ongeveer een kwartier de vlinders die je ziet.
  • Kies een zonnig moment (of als het buiten minstens 17°C is), dan vliegen de meeste vlinders in je tuin.
  • Tel gerust nog een keer tijdens de Vlindertelling. Als je weer andere vlinders ziet, kan je gewoon een nieuwe telling aanmaken.
  • Ook als je geen enkele vlinder ziet, is het belangrijk om dit te melden.
  • Geef je waarnemingen door via Vlindermee.nl of via de app Vlindermee. Ziet u later op de dag of één van de andere teldagen weer vlinders? Dan kunt u die doorgeven via een nieuwe telling.

Vlinderteltips

Vlinders zijn vooral actief tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags. Wordt het warmer dan 25 graden? Dan kan je beter voor 11:00 uur 's ochtends gaan tellen, of na 17:00 uur.

U hoeft geen onderscheid te maken tussen vrouwtjes- en mannetjesvlinders.

In onze Nederlandse tuinen zijn er zo’n 20 vlindersoorten te ontdekken. De Vlinderstichting heeft een handige herkenningskaart waarop u de vlinders kunt bekijken.

Wilt u de telling eerst op papier noteren? Download dan deze tellijst en print hem.

Wadden

Bij de vlindertelling in 2019 is de atalanta het vaakst aangetroffen. In het algemeen was 2019 een slecht vlinderjaar, behalve op de Wadden. Daar werden veel vlinders geteld. Vooral de dagpauwoog, atalanta en distelvlinder vlogen er talrijk. Welke vlinder zal dit jaar als eerste eindigen?

Jeanet de Jong
Jeanet de Jong

Jeanet de Jong stopt op 31 augustus 2023 met haar Persbureau Ameland. De nieuwsvoorziening wordt onder dezelfde naam, met een ander logo en andere opmaak als nieuwsblog voortgezet door een externe partij. De mailadressen gekoppeld aan de website verdwijnen.

Artikelen: 18279

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *